IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Actavis придобива Warner Chilcott в сделка за 8,5 млрд. долара

Очаква се приходите на новата компания да достигнат 11 млрд. долара годишно

16:24 | 20.05.13 г.
Actavis придобива Warner Chilcott в сделка за 8,5 млрд. долара

Производителят на генерични лекарства Actavis Inc, който бе обект на интензивни спекулации за придобиване, обяви, че е постигнал споразумение за закупуването на специализираната фармацевтична компания Warner Chilcott Plc срещу 8,5 млрд. долара, платими в акции, съобщи Ройтерс.

Наскоро Actavis Inc отхвърли офертите на канадската фармацевтична компания Valeant Pharmaceuticals International Inc и на американската  Mylan Inc. Анализатори вече бяха заявили, че ако Actavis успее да придобие Warner Chilcott, ще погребе шансовете самата тя да бъде изкупена.

Акционерите на Warner Chilcott ща получат 0,16 акции в новата компания за всяка своя акция в досегашната. Участниците в сделката обявиха, че това отговаря на 20,08 долара на акция спрямо стойността на акциите на Actavis при затварянето на борсата в петък, достигнала 125,50 долара.

Цената на покупката е с премия от 34% спрямо стойността на акция на Warner Chilcott при затваряне от 15,01 долара на 9 май, когато двете компании обявиха, че провеждат преговори. Оттогава акциите на Warner Chilcott поскъпнаха, приключвайки петъчната сесия на ниво от 19,19 долара за брой, свивайки премията под 5%.

В търговията преди отварянето на пазара акциите на Actavis прибавиха 2% към стойността си до 128 долара, а тези на придобиваната от нея компания поскъпнаха с 2,6% до 19,70 долара.

Warner Chilcott ще донесе на купувача си портфолио от маркови продукти за женското здраве. Тъй като е базирана в Ирландия, сделката осигурява по-ниска данъчна ставка за Actavis, което ще ѝ позволи да пести средства, коментират анализатори.

Очаква се приходите на новата компания да достигнат 11 млрд. долара годишно.

В България Actavis влезе през 1999 г., след като придоби "Балканфарма". След като в края на 2008 г. компанията продаде производството в Разград на новосъздадената компания Антибиотик-Разград АД, днес тя притежава два завода в страната – в Дупница и в Троян.

През 2007 г. компанията стана собственост на Тор Бьорголфсон (който е бивш собственик на БТК и акционер в СИБанк и "Лендмарк"). Сделката тогава оцени дружеството на 4,8 млрд. евро и беше финансирана от Deutsche Bank. По-късно договорът за кредита беше предоговорен, след като бизнесът на исландския предприемач пострада сериозно от глобалната финансова криза.

И в момента банката е най-големият кредитор на Actavis, като по оценки на пазара задълженията на Бьорголфсон са от порядъка на 3 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още