IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС одобри закупуването на Actavis Group от Watson Pharmaceuticals

Значителен брой силни конкуренти ще продължат да оказват сдържащ ефект върху действията на новото пазарно обединение, твърдят антимонополните експерти на ЕС

22:29 | 05.10.12 г.
ЕС одобри закупуването на Actavis Group от Watson Pharmaceuticals

Американската фармацевтична компания Watson Pharmaceuticals Inc получи одобрение от регулаторните органи в Европейския съюз за закупуването на швейцарския си конкурент  Actavis Group в сделка, оценявана на най-малко 4,25 млрд. евро.

От Watson Pharmaceuticals, която е сред най-големите производители на генерични лекарства в света, обявиха през април, че сделката ще доведе до незабавно повишение на печалбите им.

От компанията прогнозираха, че подобрената ефективност вследствие от придобиването ще донесе над 300 млн. долара само за следващите 3 години.

В съобщението на Европейската комисия се посочва, че сделката не нарушава антимонополното законодателство.

„Проучването показа, че въпреки значителните промени по отношение на състоянието на конкуренцията на някои пазари, значителен брой достойни за доверие и силни конкуренти ще продължат да оказват сдържащ ефект върху действията на новато пазарно обединение“, цитират от ЕК изводите на експертите по антимонополно законодателство на ЕС.

Actavis е базирана Цуг, Швейцария. Компанията има 10 000 служители при едва 6 700 работещи в Watson Pharmaceuticals. Actavis работи в над 40 държави и продава над 1 000 продукта.

В България швейцарският производител влезе през 1999 г., след като придоби "Балканфарма". След като в края на 2008 г. компанията продаде производството в Разград на новосъздадената компания Антибиотик-Разград АД, днес тя притежава два завода в страната – в Дупница и в Троян.

През 2007 г. компанията стана собственост на Тор Бьорголфсон (който е бивш собственик на БТК и акционер в СИБанк и "Лендмарк"). Сделката тогава оцени дружеството на 4,8 млрд. евро и беше финансирана от Deutsche Bank. По-късно договорът за кредита беше предоговорен, след като бизнесът на исландския предприемач пострада сериозно от глобалната финансова криза.

И в момента банката е най-големият кредитор на Actavis, като по оценки на пазара задълженията на Бьорголфсон са от порядъка на 3 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още