IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Novartis си подсигури сделката за Glaxo

Швейцарската компания получи одобрението на властите в САЩ, след като продаде дъщерната Habitrol

09:48 | 27.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Novartis си подсигури сделката за Glaxo

Швейцарската фармацевтична компания Novartis си осигури с продажбата на своя производител на никотинови лепенки Habitrol одобрението на властите в САЩ за планирания джойнт венчър с GlaxoSmithKline. Това става ясно от съобщение на Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) от сряда.

Двете компании обявиха през април голямата по обем трансакция за повече от 20 милиарда долара. При това GSK ще придобие поделението за ваксини на Novartis, а швейцарците в замяна получават раковите лекарства на GSK. В допълнение фирмите сливат бизнесите си в поделенията Consumer Healthcare. Така двата фармацевтични гиганта ще обединят бизнеса си потребителски продукти в здравеопазването, като джойнт венчърът ще бъде контролиран от GSK. 

През миналата година Habitrol отчете приходи от 58 млн. долара. По данни на федералната търговска комисия сега вече бившото поделение на Novartis преминава в ръцете на индийската компания Dr Reddy.

„Трансакциите отбелязват един трансформиращ момент за Novartis“, коментира през април Джо Хименес, главен изпълнителен директор на компанията. „Това подобрява финансовата ни сила и се очаква незабавно да окаже ефект върху растежа и маржовете“, допълва той.

Главният изпълнителен директор на GSK Андрю Уити коментира, че с трансакциите компанията ще засили два от основните си бизнеси, което ще увеличи значително възможностите за увеличаване на стойността за акционерите. Очаква се сделката също да подобри позициите на компанията на глобалния пазар на ваксини, както и да увеличи продажбите на потребителски продукти.

Решението на GSK да излезе от онкобизнеса обаче показва, че компанията не е успяла успешно да се реализира на един от най-конкурентните фармацевтични пазари.

Освен съществуващите терапии за рак на GSK, които са реализирали продажби от 1,6 млрд. долара през миналата година, Novartis ще получи права и над новите онкологични разработки на британското звено за разработки на GSK. Освен това Novartis може да плати допълнителни 1,5 млрд. долара в зависимост от успеха на протичащи в момента изпитания на нова комбинирана терапия на рак на GSK. В същото време пък Novartis може да получи допълнително още 1,8 млрд. долара, ако в сделката бъдат включени други части на бизнеса й с ваксини.

Сделките в сектора подчертават стремежа на големите фармацевтични компании да засилят позициите си в сферите, в които бизнесът им е най-силен, като разпродават второстепенни активи. Така например през последната година Pfizer отдели ветеринарния си бизнес от основния, GSK се раздели с бизнеса си за напитки, а Johnson & Johnson и Novartis се разделиха с подразделенията си за диагностика.

По-рано тази година вторият най-голям производител на генерични лекарства в света Actavis похарчи 23,8 млрд. долара за придобиването на специализираната фармацевтична компания Forest Laboratories.

Преди броени дни Actavis PLC плати 66 млрд. долара в брой и акции за Allergan Inc. в сделка, която осуетява враждебно поглъщане на производителя на ботокс. Сделката ще доведе до синергии в размер на поне 1,8 млрд. долара, но Allergan ще продължи да влага по 1,7 млрд. долара в развойна и изследователска дейност. Според Actavis споразумението за сливане ще допринесе за увеличаване на приходите с двуцифрен процент в рамките на първите 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още