IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Actavis се пребори с Valeant за Allergan

Американският концерн ще плати 66 млрд. долара за производителя на ботокс

17:18 | 17.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<span style="font-size: 11.8181819915771px;">Главният изпълнителен директор&nbsp;</span><span style="font-size: 11.8181819915771px;">на Allergan&nbsp;</span><span style="font-size: 11.8181819915771px;">Дейвид Пьот. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Главният изпълнителен директор на Allergan Дейвид Пьот. Снимка: Ройтерс

Actavis PLC заяви в понеделник, че ще плати 66 млрд. долара в брой и акции за Allergan Inc. в сделка, която осуетява враждебно поглъщане на производителя на ботокс. 

Съгласно условията Actavis ще плати общо 219 долара за акция. Близо 60% от сделката ще бъде осъществена с пари в брой, а останалата част - в акции, пояснява Actavis, цитирана от The Wall Street Journal. 

С трансакцията двете компании имат за цел да предпазят Allergan от враждебно поглъщане от Valeant Pharmaceuticals International Inc., която вече предложи 53 млрд. долара за Allergan, но посочи същевременно, че може да повиши офертата си. 

След оповестяването на сделката акциите на Actavis поскъпнаха с 4,40% до 254,49 долара за брой към 17 часа българско време, докато книжата на Allergan се изстреляха със 7,08% до 212,72 долара за брой. В петък те струваха по 198,65 долара за брой. 

Бордовете на директорите на базираната в Дъблин Actavis и на Allergan, която е ситуирана в Ървайн, Калифорния, вече са дали съгласие за сделката, твърди източникът на вестника.

За евентуалния интерес на Actavis към Allergan първи на 5-и ноември съобщи Ройтерс. Тогава обаче не беше сигурно името на кандидата. Слуховете, че Actavis иска след опита си през лятото да направи нов опит за придобиване, витаят в пространството от около четири седмици.

Сделката ще доведе до синергии в размер на поне 1,8 млрд. долара, но Allergan ще продължи да влага по 1,7 млрд. долара в развойна и изследователска дейност. Според Actavis споразумението за сливане ще допринесе за увеличаване на приходите с двуцифрен процент в рамките на първите 12 месеца.

От април насам Allergan се опитва да отблъсне враждебното придобиване от страна на Valeant, която си партнира с активиста инвеститор Уилям Акман и неговия хедж фонд Pershing Square Capital Management LP.

Allergan, производител на ботокс и други лекарствени средства, е привлекателна цел, защото е основният играч в оценявания на 5 млрд. долара световен пазар на козметични медикаменти. Наблюдатели на индустрията вярват, че за бранша е назрял моментът за значителен ръст.

Под управлението на главния изпълнителен директор Дейвид Пьот продажбите на Allergan скачаха с по 10% или повече на годишна база, което е по-висок ръст от този на повечето фармацевтични компании. 

Сливането с Actavis ще създаде една от най-големите фармацевтични компании в света, която ще продава лекарства за очите, кожата и за стомашни неразположения. Очаква се годишните продажби да възлизат на 23 милиарда долара. 

През последните години базираната в Ирландия Actavis се разви от малък производител на генерични лекарства в голяма фармацевтична компания, по-специално и заради оценената на 25 млрд. долара сделка за Forest Laboratories през юли. 

Тази стъпка представлява и поредното раздвижване във фармацевтичния бранш, започнало през 2011 г. и достигнало пика си през април с ходове, предприети от компании като Pfizer, GlaxoSmithKline (GSK) и Novartis, отбелязва Bloomberg.

По данни на агенцията само за последните няколко месеца в сектора са се случили придобивания и сливания на стойност 141 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още