IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Philips намери купувач за LED-компонентите и авто осветлението

Компанията ще получи 2,8 млрд. долара за 80,1% от поделението си

09:56 | 31.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Philips намери купувач за LED-компонентите и авто осветлението

Технологичният концерн Philips намери купувач за част от бизнеса си с осветление. Инвестиционният фонд Go Scale Capital, спонсориран от GSR Ventures и Oak Investment Partners, ще придобие дял от 80,1 на сто от бизнеса на Philips с LED-компоненти и автомобилно осветление срещу 2,8 млрд. долара, съобщиха двете компании във вторник.

Трансакцията, която трябва да бъде приключена през третото тримесечие на 2015 г. и която подлежи на регулаторни проверки и разрешения, оценява цялото бизнес поделение на почти 3,3 млрд. долара, предава Ройтерс.

Създадената след сделката нова компания ще оперира под името Lumileds. Royal Philips Electronics NV, която ще задържи 19,9 на сто от акциите, ще остане важен клиент на дружеството. Сделката обхваща и пространно патентно портфолио.

В средата на март Philips обяви, че ще продаде бизнеса си с LED-компоненти и автомобилно осветление отделно от останалия си осветителен бизнес. Останалите части от него ще бъдат продадени чрез борсата.

Приблизително 20 процента от продажбите на поделението за компоненти са за собствената основна дейност на осветлението на Philips, заяви холандската компания във вторник, добавяйки, че ще остане сред клиентите на дружеството.

Миналите инвестиции на Go Scale включват Boston Power, базиран в САЩ производител на електрически акумулатори за превозни средства, и Xin Da Yang, водеща компания за екологични електромобили в Китай. Go Scale заяви, че би могъл да предложи на Lumileds „допълващи технологии и производствени мощности", които да позволят на бизнеса да "преследва по-нататъшен растеж и мащаб".

Philips пък описа дъщерното си дружество за компонентите като стабилен паричен генератор, който генерира повечето от приходите си от продажба на различни осветителни тела на автомобилни производители с висок марж, като халогенни и ксенонови крушки за фарове. 

В края на януари пък холандският производител на електроника предупреди, че резултатите му са много назад от финансовите му цели за следващите две години, тъй като редицата неуспехи в подразделението му за медицински продукти са повлияли негативно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още