IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WSJ: Hutchinson купува британския телеком О2 за до 15 млрд. долара

Компанията на хонконгския милиардер Ли Кашин ще финансира сделката чрез банкови заеми и инвестиции от институционални партньори

14:16 | 24.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ли Кашин.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Ли Кашин. Снимка: архив Ройтерс

Hutchinson Whampoa на Ли Кашин е близо до сключва на сделка за придобиване на британския оператор O2 за 15 млрд. долара. Това би станала най-голямата покупка в чужбина на хонконгския милиардер, съобщава The Wall Street Journal.

Сред активите на Hutchinson в момента влизат активи на телекоми в Европа и Азия, както и пристанища и енергийни компании. Компанията ще обяви сделката скоро, заяви в понеделник запознат със ситуацията източник. През януари конгломератът обяви, че е започнал ексклузивни преговори за закупуването на O2 от испанската Telefonica за 9,25 млрд. паунда (13,84 млрд. долара) в брой, както и допълнителен 1 млрд. паунда, който би били платен по-късно, ако обединението на O2 с Three, съществуващия британски оператор на Hutchinson, достигне целите за приходите.

Финансовият директор на Hutchinson Франк Сикссед заяви през януари, че сделката ще се финансира от банкови заеми и инвестиции от институционални партньори. Конгломератът планира да продаде не повече от 30% дял от O2 на новите си партньори.

Oбединеното кралство се подготвя за още сделки на пазара след като British Telecom Group започна ексклузивни преговори с лидера в продажбите на безжични услуги EE за придобиването му. Това ще остави по-малките оператори да се адаптират към засилената конкуренция. O2 водеше преговори за общи действия с BT, но те бяха изоставени, след като бившият телефонен монополист избра ЕЕ. Базираната в Хонконг Hutchinson се намесва два месеца след като Ли обяви плана си за 24 млрд. долара за обединение на двете си основни холдингови компании.

Наскоро Ли Кашин се превърна отново в най-богатия човек в Азия, връщайки си титлата от собственика на Alibaba.com Джак Ма. Това стана, след като цената на акциите на компанията му Cheung Kong Holdings скочи най-много от 17 години насам. Причината за поскъпването беше обявяването на плана за реорганизация на компанията, която ще струва 24 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още