IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ли Кашин си върна титлата на най-богат човек в Азия

Магнатът изпревари Джак Ма след като компанията му Cheung Kong Holdings обяви плановете си за преструктуриране

12:24 | 12.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ли Кашин. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Ли Кашин. Снимка: архив Ройтерс

Ли Кашин се превръща отново в най-богатия човек в Азия след като цената на акциите на компанията му Cheung Kong Holdings скочи най-много от 17-години насам. Причината за увеличението беше обявяването на плана за реорганизация на компанията, която ще струва 24 млрд. долара, пише Bloomberg. 
 
86-годишният магнат от Хонконг разполага с богатство в размер на 30,8 млрд. долара, базирано на търговията с акции. Това означава, че той има с 3 млрд. долара повече от Джак Ма, милиардерът и основател на китайската компания на онлайн търговия Alibaba Group Holding, чието състояние е 29,2 млрд. долара към 9-и януари според Bloomberg
Billionaires Index. 
 
Увеличението на богатството на Ли го превръща в 15-ият най-богат човек в света. Той изпревари милиардерите Бернар Арно и Стефан Першон.
 
Ли предложи преструктурирането на активите на компанията си, което предполага фокусирането в две посоки – върху имоти в Хонкгон и Китай и върху активите от комунални услуги и доставки към магазини на дребно в повече от 50 страни по цял свят. 
 
"Тази реорганизация не е изненадваща и е обсъждана отдавна“, твърди анализаторът на CIMB Group Holdings Андрю Лорънс. По думите му този ход ще доведе до по-ясна корпоративна структура. 
 
Цената на акциите на Cheung Kong се увеличи с над 20 на сто, което е най-големият ѝ скок от февруари 1998 г. Тези на Hutchison Whampoa, която е контролирана от Cheung Kong, се изкачиха с около 18%, което пък е най-голямото им увеличение от октомври 1997 г.
 
Повече от половината от богатството си Ли дължи на Cheung Kong, чиито акции отбелязаха спад с 4,2% тази година преди скока. 
 
50-годишният Джак Ма миналия месец изпревари Ли, превръщайки се в най-богатия човек в Азия. Това беше първата промяна в челната позиция на континента от април 2012 г. Оттогава двамата са в оспорвана надпревара за за първото място. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още