IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко по-богати станаха топ милиардерите през 2014 г.?

Бил Гейтс остава най-заможният човек в света, следван от Уорън Бъфет и Карлос Слим

10:35 | 30.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бил Гейтс. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Бил Гейтс. Снимка: архив Ройтерс

Най-богатите хора в света са станали още по-богати през 2014 г., добавяйки 92 млрд. долара към общото си богатство, на фона на спада в цените на петрола и геополитическата нестабилност, пише Bloomberg.

Нетното богатство на 400-те най-заможни милиардери към 29-и декември 2014 г. възлиза на 4,1 трлн. долара според Bloomberg Billionaires Index.

Най-голям принос към тази сума има Джак Ма, съоснователят на най-голямата китайска компания за онлайн търговия Alibaba Group Holding. Ма е бивш учител по английски език, който е стартирал компанията си в своя апартамент през 1999 г.

През тази година той добави 25,1 млрд. долара към своето състояние, благодарение на поскъпването на акциите на Alibaba с 56% от септември, когато компанията се листна на борсата в Ню Йорк. 50-годишният Ма разполага с богатство в размер на 28,7 млрд. долара, благодарение на което надмина Ли Кашин, превръщайки се в най-богатия човек в Азия.

Двама от другите големи печеливши тази година са Уорън Бъфет и Марк Зукърбърг. Бъфет добави 13,7 млрд. долара към нетното си богатство, след като акциите на компанията му скочиха с 28%.

Бъфет изпревари мексиканския милиардер Карлос Слим и на 5 декември се превърна във втория най-богат човек в света. Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс е добавил 9,1 млрд. долара към състоянието си през 2014 г. Той остава най-богатият човек на Земята със своите 87,6 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг е събрал 10,6 млрд. долара през тази година. През 2014 г. социалната мрежа отбелязва успехи в сферата на мобилните услуги, радвайки се на процъфтяването на мобилната реклама и маркетингови инициативи, свързани с приложения и видео. Придобиването на Instagram през 2012 г. пък сега се отплаща щедро. Според анализатор на Citigpoup приложението за споделяне на снимки е достигнало стойност от 35 млрд. долара. Припомняме, че Facebook го придоби срещу 1 млрд. долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Дали Бил Гейтс е заръчал на жена си, да му сложи всичките пари в ковчега при погребението му!Иииииии, се сещам за оня виц, дето един милиардер искал точно това от жена си и тя го направила, .................... за ужас на приятелите им!И все пак те се успокоили, когато добрата християнка, признавайки, че е направила исканото от съпруга си, доуточнила, че е написала и сложила в ковчега чек на исканата от съпруга и сума!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още