IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходът на капиталовите пазари подхранва сливанията и придобиванията

Досега през годината са извършени сделки на стойност над 3 трлн. долара

08:32 | 19.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Възходът на капиталовите пазари подхранва сливанията и придобиванията

Световният пазар на сливания и придобивания, който е най-активният такъв през 2014 г. от години насам, превключи на още по-висока предавка в понеделник, когато компаниите, възползвайки се от растящите цени на акциите, обявиха сделки за над 100 млрд. долара, пише The Wall Street Journal.

Две големи сделки помогнаха за това общият размер на сливанията и придобиванията да надхвърли 3 трлн. долара досега през годината. Това се оказа сигнал, че индустрията е жива въпреки скорошните колебания на пазарите, по-строгите условия и провала на някои големи сделки.

В най-голямото споразумение за годината Actavis се съгласи да купи производителя на ботокс Allergan за 66 млрд. долара, докато компанията за обслужване на петролни полета Halliburton си осигури придобиването на конкурента си Baker Hughes за 34,6 млрд. долара.

Участвалите в сделки корпорации посочват редица фактори, които стоят зад апетита към сливания и придобивания. В списъка попадат евтиният кредит и високите цени на акциите, като и двете биват подхранвани от облекчената парична политика на водещите централни банки по света, които се опитват да се справят със забавения икономически растеж.

Освен това високите цени на акциите дават на ръководителите на компаниите нужната увереност да предприемат дръзки придобивания, особено когато за тях бива плащано поне отчасти с акции на купувача.

„В момента изпълнителните директори си казват: Ако мога да придобия тази компания и мога да използвам собствените си акции, за да го направя, това е изгодна сделка. Продавачите пък си мислят: Мога да взема добра цена, пък и нищо не расте вечно“, посочва банкерът на Wall Street Джоузеф Перела.

Според него бумът на сливанията и придобиванията ще продължи още най-малко между 6 и 12 месеца. След това редица фактори, включително и наближаването на президентските избори в САЩ през 2016 г., ще затруднят прогнозите.

Нещо ново, което участниците на пазара отчитат, е доброто посрещане на новините за редица придобивания от страна на инвеститорите, дори и от тези, притежаващи акции в компанията купувач, често именно те бивайки най-големите скептици.

Освен това, когато някоя компания започва да купува, другите около нея също набират увереност или просто не искат да изостават. Също така консултантите отчитат, че компаниите по-често се насочват към придобивания в тези области, в които те вече имат силни позиции, вместо да стъпват на непозната за тях територия.

„Добрите сделки пораждат нови добри сделки“, коментира Скот Баршей от правната кантора Cravath, Swaine & Moore LLP.

Последна актуализация: 07:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още