IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходът на капиталовите пазари подхранва сливанията и придобиванията

Досега през годината са извършени сделки на стойност над 3 трлн. долара

08:32 | 19.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Възходът на капиталовите пазари подхранва сливанията и придобиванията

Бумът на сделките е чудесна новина и за инвестиционните банки и правните кантори, които съветват компаниите за отделните споразумения, като в замяна получават комисионни, които често са от порядъка на десетки милиони долари. През 2014 г. приходите на банките по света от консултантската им дейност по сливания и придобивания достига 17,7 млрд. долара според данни на Dealogic.

Банкерите обаче предупреждават, че бумовете на сливания и придобивания са деликатни и настоящият би могъл да си отиде точно толкова бързо, колкото и дойде. Голям брой инвеститорите например се опасяват, че фондовият пазар е надценен и му предстои рязък спад след повече от 5 години на печалби.

Подобни страхове завладяха финансовите пазари миналия месец. Те бяха предизвикани от провалянето на най-голямата обявена до онзи момент сделка за годината, в която производителят на лекарства AbbVie трябваше да купи Shire PLC за 54 млрд. долара.

Сделката щеше да бъде от така наречения тип данъчни инверсии, при които американска компания купува чужда такава и по този начин премества местожителството си за данъчни цели, плащайки по-ниски данъци в чужбина. AbbVie се отказа от сделката, след като финансовото министерство на САЩ въведе мерки за ограничаването на ползите от подобен тип сделки.

Данъчните инверсии бяха един от основните двигатели на активността на пазара на сливания и придобивания през годината, особено в сектора на здравеопазването. Банкерите посочваха, че в съчетание с колебанията на пазара, новите правила може да отнемат от инерцията на активността за правене на сделки.

Въпреки това обаче на фона на отново растящите цени на акциите и нестихващите сделки, перспективите пред пазара на сливания и придобивания остават също толкова добри, ако не и по-положителни, отбелязват банките.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още