IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп потвърди ангажимента на САЩ към член Пети от договора на НАТО

Американският президент призова Русия да престане с дестабилизиращите си дейности в Украйна и на други места

17:11 | 06.07.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп потвърди ангажимент на САЩ към член Пети от договора за НАТО. Тръмп направи това в реч, която произнесе на един от централните площади във Варшава пред множество, развяващо полски и американски знамена, предадоха световните агенции.

Президентът каза, че САЩ са демонстрирали не само с думи, но и с дела, че застават твърдо зад член Пети, потвърждаващ ангажимента за колективна защита, предаде Асошиейтед прес. "Да се говори е лесно, важни са обаче делата", каза Тръмп.

По време на първата си визита зад граница, когато посети централата на НАТО, Тръмп бе разкритикуван, че не е потвърдил изрично ангажимента на САЩ към чл. 5 от договора за НАТО, който гласи, че атака срещу една страна членка на алианса се възприема като атака срещу всички и задължава всички членове да се включат в защитата на тази страна, припомня Асошиейтед прес. 

В речта си във Варшава Тръмп подчерта, че трябва се увеличат разходите за отбрана и "на източния бряг на Атлантическия океан", имайки предвид европейските членки на НАТО, предаде Франс прес. "Знаете, а и целият свят знае, че Европа трябва да направи повече за своята отбрана", каза той.

Американският президент похвали Полша, че е спазила ангажимента си да увеличи разходите за отбрана и нарече полския премиер Беата Шидло "наистина невероятна". Полша е една от петте страни членки на НАТО, която харчи 2 процента от своя БВП за отбрана. 

Американският президент заяви и че, това е една силна страна, изтъкна и предимствата на една силна Европа, която е "благословия за Запада и за света". Тръмп подчерта, че отношенията на САЩ и Европа са по-силни, откогато и да било. 

В речта си американският президент каза още, че Западът се сблъсква с нови форми на агресия и трябва да се адаптира, предаде ТАСС. "Днес Западът се сблъсква със сили, които се стремят да подложат на изпитание нашата воля, да подкопаят нашата увереност и които излагат на риск нашите интереси", каза Тръмп. За да отвърне НАТО на тези нови форми на агресия, в това число пропаганда, финансови престъпления и кибервойна, организацията трябва да се адаптира, посочи той. 

Говорейки за новите заплахи, президентът призова Русия да "престане с дестабилизиращите си дейности в Украйна и на други места и с подкрепата си за вражески режими, в това число Сирия и Иран, и вместо това да се присъедини към общността на отговорните страни в борбата им срещу общи врагове и в защита на цивилизацията", предаде Ройтерс.

Още в началото на речта си Тръмп засегна темата за Русия и за нейните енергийни доставки за Европа. Той каза, че САЩ искат да разширят партньорството си с Полша, особено в износа на енергия, така че тя да не бъде заложник на един енергиен доставчик, предадоха АП и ТАСС.

Тръмп заяви, че САЩ искат да развиват връзките си с държавите, намиращи се между Балтийско, Черно и Адриатическо море. "Америка има голямо желание да разшири партньорството си с вас", каза той във Варшава. "Ние искаме да ви осигурим достъп до алтернативни енергийни източници, така че Полша и нейните съседи никога повече да не се оказват заложници на един-единствен доставчик на енергия", заяви Тръмп.

Русия е един от най-големите доставчици на енергия за Европейския съюз. Полша получи първата си доставка американски втечнен природен газ миналия месец.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
Lucifer
преди 6 години
"Мекотело, шизофреник"...да, да ама Не! Избран с гласовете на републиканците (пък дори и с подкрепата на Путин, за което май вече съжалява) Тръмп не е случаен психопат попаднал в Белия дом без да иска. Когато собствената им дългогодишна политика по целия свят се обръща на 180, няма как да се обясни освен с един неудачник-хахо попаднал погрешно в неограничената власт. Нищо не е случайно, циркът е пълен...ще има много сълзи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
Hammer
преди 6 години
Тръмп е абсолютно мекотело-всеки ден с нова позиция, противоречаща на вчерашната му. Разбирам, че само най-наивните вярват на политически думи и обещания, но в неговия случай говорим за явна шизофрения - много рядко съм попадал на хора, чиито действия, думи и обещания се променят с подобна скорост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още