IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В СТО нямат индикация, че САЩ се канят да напуснат организацията

В предизборната си кампания Доналд Тръмп намекна, че ще води протекционистична политика

18:37 | 24.11.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

На този етап в Световната търговска организация (СТО) нямат индикация, че САЩ се готвят да напуснат организацията след идването на Доналд Тръмп на власт, пише Ройтерс. Коментарът направи директорът на СТО Роберто Асеведо.

"Смятам, че на този етап трябва да се подготвим за такъв разговор", допълни обаче той. Асеведо отчете, че САЩ са много важен партньор на организацията в опитите да бъде съживена световната икономика.

По време на своята предизборна кампания Доналд Тръмп намекна, че може да извади САЩ от СТО. Той вече съобщи, че с встъпването си в длъжност ще прекрати участието на страната в Тихоокеанското търговско споразумение и по-скоро ще работи за двустранни споразумения със страните в региона.

Асеведо коментира още, че дори и САЩ да излезе от организацията, тя ще продължи да работи за премахването на бариерите пред свободната търговия.

Либерализацията на търговските отношения обаче от години се критикува от антиглобалиските движения. Често така се обяснява пренасянето на работни места от САЩ в Китай и Мексико.

За Асеведо е погрешно да се обвинява свободната търговия за загубата на работни места. "Ако нямате правилната диагноза, няма да имате и правилното лечение", коментира той. Според него протекционистичните мерки по-скоро ще навредят и всъщност ще засегнат най-бедните слоеве на населението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още