IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вторият дебат в САЩ, или заплахата на Тръмп да хвърли Клинтън в затвора

Бурната агресивност на Тръмп и сериозните му усилия да демонизира Клинтън може да изиграят лоша игра на републиканеца, пишат анализатори

10:43 | 10.10.16 г. 38
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Доналд Тръмп сведе декадентската си кампания до един мотив по време на президентския дебат в неделя вечер: омраза към Хилари и Бил Клинтън, пише The New York Times в анализ за дебата.

На фона на множеството републиканци, които сигнализират, че събират кураж да се откажат от него, Тръмп положи сериозни усилия да демонизира Хилари Клинтън – обвинявайки я дори за собственото си неплащане на данъци, и да напомни на основните си поддръжници, че той самият е единствената пречка между нея и президентския пост.

В един момент Тръмп дори заяви на бившия държавен секретар, че ако той е начело, „вие щяхте да бъдете в затвора“.

Когато Клинтън предизвика Тръмп заради неуспеха му да се извини на малцинствата, имигрантите и жените, които е обидил, той отговори с обещание за вендета. Ако той спечели изборите, каза Тръмп, ще прати специален прокурор по петите ѝ.

Клинтън бе разследвана, а ФБР я оневини. Но всъщност не това е важното, защото в САЩ, а и в която и да е друга конституционна демокрация, правителството не избира специални прокурори, които да тормозят граждани, принадлежащи към политическата опозиция. А президентът на САЩ със сигурност не избира кой да бъде подложен на проверка от прокуратурата.

Намръщен, Тръмп обикаляше зад Клинтън, докато тя за пореден път показваше, че е единственият зрял на сцената, единственият, който търси начин да убеди повечето американци, че споделя техните ценности и стремежи. За разлика от нея, Тръмп отново се възползва от триковете, научени през годините си на ринга на професионалните кеч борби и риалити телевизията, което само показа колко дълбоко загнезден е цинизмът му.

По време на дебата Тръмп отново се затрудни последователно да обясни политиките си, като вместо това мърморейки, обвини в какво ли не Клинтън, включително, че тя, а не той, е отговорна за лъжата около мястото на раждане на президента Обама. Той се оплака, че модераторите нападат него и дори не са попитали Клинтън за частния ѝ имейл сървър – точно след като бяха задали именно този въпрос.

Тръмп вероятно се представи достатъчно добре, за да заглуши 11-часовата тиха кампания сред републиканците за смяната му с друг кандидат. Това означава, че републиканската партия ще продължи да иска от американците да гласуват за кандидат, който унижава и омаловажава политиката на САЩ. Поканата на модераторите към все още нерешилите как да гласуват избиратели да зададат въпросите си за неговите планове за нацията бе колкото трогателна, толкова и безсмислена.

Клинтън нанесе сериозен удар върху Тръмп с неговите сексистки коментари, отказа му да представи данъчната си декларация, неверността на множеството му твърдения и обвинения, предложението му да забрани мюсюлманската имиграция и близостта му с руския президент Владимир Путин, пише колумнистът И. Дж. Дийон за The Washington Post.

Клинтън обаче остана спокойна и уверена, а държанието ѝ отразяваше реалността на дебата: неточните и често зле информирани отговори на Тръмп, както и бурната му агресивност ще му изиграят лоша шега сред избирателите, които имат своите съмнения дали темпераментът му е подходящ за президент.

Клинтън знаеше, че не трябва да полага особени усилия, за да се възползва от проблемите, които предизвика последното излязло видео със сексистки коментари на Тръмп. Тя заяви, че то не трябва да се възприема като единичен случай, а като част от модел на сексистки и обидни коментари за жените. „То представя точно кой е той“, каза тя, показвайки за пореден път, че Тръмп не е подходящ за президент.

Агресията на Тръмп все пак му даде повече контрол над втория дебат, отколкото през първия, а нападките му са точно това, което основните му поддръжници обичат в него. До края той не се постара да направи дебата наистина състезателен, да успокои републиканците, които обмислят да се откажат от него, но направи достатъчно, за да получи още по-силната подкрепа на най-силните си поддръжници. Те ще останат армия на съпротивата за опитите за отстраняването му вътре в републиканската партия.

Макар че заплахите на Тръмп за затвор на Клинтън изпъкнаха, двамата кандидати проведоха сравнително нормален дебат през последните 60 минути, пише колумнистът Джонатан Бърнщайн за BloombergView. “Нормално“ по стандартите на Тръмп, разбира се. Както обикновено, той не показа никакви признаци, че знае нещо за политиката или за това как правителството работи. И както обикновено направи толкова много фактически грешни твърдения, че бе невъзможно да се проследят всички.

Тръмп изглеждаше по-добре подготвен, отколкото за първия дебат – или поне от гледна точка на готовността си да дава отговори и да напада Клинтън при всяка възможност. Той нападна и модераторите, стратегия, която често се оказва успешна сред първичните републикански избори, където целевата аудитория са най-фанатичните републиканци. Стратегията вероятно е спечелила подкрепата на същите тези републиканци и в неделя вечер.

А Хилари Клинтън? Тя се представи добре, макар и да не беше в най-добрата си форма, но истината е, че този дебат не беше за нея. Тя знае добре, че трябва да отговаря директно на човека в залата, задал въпроса, и че когато поискат от нея да похвали противника си, най-лесният начин е да похвали децата му. Клинтън не направи нищо, за да изплаши поддръжниците си, разумна стратегия за кандидат, който има добра преднина и безумен противник.

В крайна сметка това, което наистина имаше значение в този дебат бе, че номинацията на една от двете основни партии заяви, че иска да използва правомощията си като президент, за да хвърли в затвора политическите си противници. А в това няма нищо нормално.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

32
rate up comment 2 rate down comment 0
serafima
преди 7 години
До Mavi Goz (#29 и други като нея). Докато има такива "стоящи отвисоко и констатиращи случващото се, то ще се случва. В смисъл, сега като избереме Цецка.....ами не трябва да допускаме да бъде избрана, дори с констинбродски бюлетини. Що за общество сме. Мазохисти? Избираме крайно неподходащи хора за държавници и после се щураме защо така става, как стана, то като "ония" го правят, ние нищо не можем да направим.Точният човек е Радев, да видим кой колко е подготвен.Чужди езици:Радев - 2, английски и руски. Цачева - 0Подготовка за вземане на решения:Радев - като военен човек ДА (тактически и стратегически); Цачева - НЕПолитическа зависимост:Радев - не е член на никоя партия; Цачева - изцяло зависима от ГЕРБ Бивша политическа принадлежност:Радев - БКП до 1992г., не по собствена воля, а задължително като военен; Цачева - БКП, но ПО СОБСТВЕНА ВОЛЯ, заради облагите (РАБФАК и още, и още)Няма повече да ви досаждам, вие сте умни (надявам се и красиви) и сами ще потърсите и други разлики
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 1
serafima
преди 7 години
Аз мисля, че Тръмп нямаше намерение да участва в такъв филм. Но безумно лакомата за власт, дори при недоброто й здравословно състояние (което крие много опасности и за света) Килъри не може да приеме противникът й да бъде толериран от някоя велика страна. Тя се нахвърли върху Тръмп, че бил груб към жени преди 11 години. Е да, вярно е нейният съпруг е много дашен на жениге. Но спорът трябва да бъде принципен. Килъри трябва да разкрие произхода на доходите си, защо ползва личната поща за държавни цели и какви са щетите и т.н. Така че май наистина е за затвора.В САЩ май се усещат хората и впечатлението по улицата и в случайни разговори е в полза на Тръмп. Войните ги отварят такива като Клинтън. Тя е направо ненаситна на агресия и омраза към другите (а защо не и американския) народ.Трябва да се промени статуквото в САЩ и Килъри да си седне на дебелия *** у тях. И без това става вече баба, трябва да плете чорапи на внука си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 8 rate down comment 0
Eon
преди 7 години
Тези дебати за пореден път показаха колко деградирало е масата от човечеството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 8 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
Плевелиев и Стовенчо нямат много разлика ...имат много високо мнение за самите себе си , еднакво кухи и корумпирани са обаче .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 7
michaelis12
преди 7 години
Добре бе добре, щом не сме давали аргументи. Фани се кандитатирай у Сашово за президинт ше бъдеш най-успешния им главатар за последните 30г. на тея пропадняци, това го каам без грам ирония и бъзик .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 7 години
В сравнение с теб и останалите червени бабички направо съм джентълмен. Никога не съм си позволявал да намесвам майки в споровете. Вие сте обикновени ***. Когато нямате аргументи да оборите неопровержимите факти с които ви засипваме, директно се обръщате към най-близките ни роднини. Аз лично понякога се кефя на първосигналните Ви реакции. Умишлено Ви пиша простотии и Вие водени от русофилското си подсъзнание фабрикувате нелепици.Разбирам че сте чуждопоклонници, но единствената ми утеха ще е ако сте такива срещу заплащане. Тогава всеки от нас великодушно ще отмине този факт, защото така си вадите насъщния. Продали сте достойнството и мъжеството си и се държите като третополови. Но както казват, гладът е по-силен от тока. Факт. Неоспорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 23 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Абе и ние - присмел се хърбел на щърбел! След месец и ние ше се обзаведеме с цецка за президент, на янките кусур сме седнали да връзваме... хихихи... От жужо на цецка - толкова се развихме за 4 години! Само глей що главанак ше си избере цецка за лице на населеното место - да ходи по света и да ни представя... хихихи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Не бе, аз ш те изкоментирам още един път. Тия наши колеги във форума, за които си говорим изобщо не са кой знае колко г..... С тях по скоро просто си спорим. И даже някой от тях да сложат на някаква позиция да ръководи нЕма да е чак толко фатално. Ама тия, тия за които говориш ти - те са най-зле и ете това е проблемо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 15 rate down comment 3
delcoSmoka
преди 7 години
Ха че ти сега ли разбра за ПЪЛНАТА ДЕГРАДАЦИЯ ?Или може би от мазната мутра на ДЕНИРО ? Апропо Холивудски *** педлър на СЕКС И НАСИЛИЕ за ПАРИ и СЛАВА ха ха хаЦинизъм в неовешки дози !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
За да вляза в твоя стил ще ти кажа - пишем ти пълна десетка за коментар 19 . както казваш и най -- .... такивата от тоя форум да ги сложим за главатари нема как да измислят подобни неща. Тука съм напълно съгласен с теб. Даже и най-п... у тоя форум са по-умни от тия, дето реално взимат решенията. Напълно реален факт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още