IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандалът с Тръмп се разраства

Републиканците се чудят дали да не сменят милиардера с друг кандидат за президент

10:13 | 09.10.16 г. 39
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px;">Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В Републиканската партия на САЩ се обсъжда възможността за смяна на милиардера Доналд Тръмп с друг кандидат на предстоящите на 8 ноември президентски избори, съобщи снощи влиятелният електронен вестник "Политико", цитиран от ТАСС. Според изданието Националният комитет на Републиканската партия (НКРП) възнамерявал през уикенда "да направи преоценка на своята стратегия".

"Политико" отбелязва, че в петък председателят на комитета Райнс Прибъс казал, че членовете на НКРП "ще имат 48 часа да преразгледат партийната стратегия след грандиозния сексистки скандал, свързан със старо изказване на Тръмп, разразил се през последните дни“.

При това Прибъс предупредил, че острите критики срещу Тръмп от страна на неговите съпартийци окончателно ще погребат шансовете му за победа. Изданието подчертава, че юристите на партията са стигнали до извода, че НКРП не може еднолично да приеме решение за смяна на кандидата.

"Реалното положение е такова, че той (Тръмп) може да бъде заменен, само ако сам се оттегли, или ако умре", съобщил един от осведомените републиканци, информира БТА.

За прекратяване на кампанията на магната започна да се говори, след като вестник "Вашингтон пост" публикува в петък видеозапис, датиран от 2005 г., в който се чува, как Тръмп в разговор с американския телевизионен водещ Били Буш си позволява редица вулгарни и сексистки изказвания по адрес на жените.

По данни на "Политико", получени от партийни източници, още на следващия ден юристите на НКРП са започнали да обсъждат въпроса може ли Тръмп да бъде сменен, като се има предвид, че бюлетините са вече напечатани, а в редица щати е започнало предварително гласуване.

"Комитетът има цяла армия от специалисти, които анализират член 9 от устава (отнасящ се до смяната на партийния кандидат - бел. ред.)", казал един от източниците пред изданието.

След публикуването на скандалните записи на Тръмп към него се посипаха критики от всички страни, както от демократи, така и от републиканци. 

Милиардерът бе принуден да пусне специално видеообръщение, в което поднесе извинения. Той обаче каза, че публикуването на тези негови стари скандални изказвания е чисто и просто опит да се отвлече вниманието от проблемите, с които се сблъскват САЩ понастоящем. Вчера той обяви, че ще продължи борбата за президентския пост, въпреки нарастващия натиск срещу него.

Във връзка с новия скандал и британският в. "Дейли телеграф" си задава въпроса: какво ли би станало, ако Тръмп се оттегли и неговият подгласник Майк Пенс стане кандидат за президент?

Републиканската партия няма правомощията да смени своя собствен кандидат, отбелязва вестникът. Но ако натискът над Тръмп да изостави надпреварата по своя воля нарасне, то има правила за заменянето му с друг кандидат.

Според член девет от правилника на НКРП, ако кандидат оттегли кандидатурата си поради смърт, влошено здраве или други причини, тогава комитетът може да избере нов кандидат.

В този случай комитетът ще трябва да събере отново 2472-те делегати, които гласуваха за издигането на партийната кандидатура на конгрес през юли. Но ако стане прекалено късно, то тогава 168-те членове на комитета могат да гласуват за нов кандидат на мястото на оттеглилия се.

В такъв случай кандидатът за вицепрезидентът на Тръмп - Пенс, би бил фаворит, но не обезателно автоматичен избор. Други възможности са победените от Тръмп във вътрешнопартийната надпревара Пол Райън или Тед Круз.

Междувременно бившият американски държавен секретар Кондълиза Райс се присъедини към хора на републиканците, призоваващи Доналд Тръмп да се оттегли от кандидат-президентската надпревара, предадоха ДПА и ТАСС.

Американският актьор Робърт де Ниро също заля с критики Тръмп, пише в. "Фигаро". „Но всъщност Колин Пауъл го каза най-добре: Тръмп е национално бедствие. Той е срам за нашата страна“, каза Де Ниро в програма на телевизия Фокс нюз, предаде БТА.

„Притеснява ме посоката, по която е потеглила тази страни и съм много обезпокоен, че с някои като Тръмп ще вървим в лоша посока. Ако се интересувате от вашето бъдеще, гласувайте“, допълни актьорът.

В отговор на потока от критики съпругата на милиардера Мелания Тръмп призова хората да простят на съпруга й за подобни изказвания, които не го представяли в действителна светлина. Думите, използвани от съпруга ми, са според мен неприемливи и обидни. Те не го представят като човека, когото аз познавам, заяви Мелания Тръмп. Надявам се, че хората ще приемат извиненията му (на Тръмп), както аз го направих, допълни Мелания, цитирана от БТА.

Днес в 20 ч. източноамериканско време (3 ч. след полунощ българско време на 10 октомври) започва вторият диспут между кандидат-президентите Доналд Тръмп и Хилари Клинтън. Продължителността му ще е 90 минути. Мястото ще е университета Вашингтон в Сейнт Луиз в щата Мисури. Много големи медии ще отразяват дебата на живо или в интернет.

Първият дебат между двамата кандидати беше на 26 септември и беше гледан от рекордните 84 млн. зрители. Третият и последен дебат ще е в Лас Вегас на 19 октомври.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

36
rate up comment 4 rate down comment 3
comet
преди 7 години
Борбата в Империята е между банково-корпоративният елит (целящ тотален монопол) и все още оцеляващият им едър бизнес (целящ конкуренция без монопол). Хилари е само говорителка на банково-корпоративния монопол (безгласен държавен администратор, без умения да управлява), докато Донал до голяма степен защитава интересите на реалният бизнес (доказан бизнесмен, с умения да управлява). Едните целят тотална световна конфронтация с терористи и войни (за установяване на световен монопол); другите целят бизнес без ескалация на напрежението и премахване на терористите (за да си развиват бизнеса). Едните са крайни; а другите умерени. ... Всичко останало е хляб и зрелища за плебея!, ... но както на кино, доста зрители се идентифицират с блясъка на победителя, златото и силата, крещят и хвърлят емоции, ... а после след филма пият хапчета за успокоение (защото връщането в реалността на гетото си е за хапчета и наркотици). ... Какъвто и да е резултата от тези избори, в дългосрочен план Природата толерира Умереността пред Крайността (поне доколкото аз разбирам нещата).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 0
VIK88
преди 7 години
Хайде по-внимателно с приказките !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 7 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
А при тебе няма друга вероятност ...щото си гьон още отсега !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 7 години
Според мен по-правилното определение за императора е "дърт ***". Защото със старостта идва и мъдростта, но понякога старостта идва сама, както е във визираният случай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 7 години
Т'ва че съм хахав аз ли да дода или ти шъ съ дотътриш да ми го к'айш? А сега сериозно - защо не "сложим" 1000 или колкото кажеш лева за изборите в "родината" ми САЩ. Разбираш - печелиш, не разбирам - губя. Какво толкова? Иначе зад клавишите е лесно. А на теб мога да ти пусна и бонус- залагам че Килъри ще бие смешника с 15%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 9 rate down comment 9
ing5rov
преди 7 години
"Скандалът с Тръмп се разраства."Инвестора , а да видим как върви скандала с Хилърито...или то там сичко е у ред ?! Асанж има нови публикации , ама май не са ви платили да публикувате...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 5
gianny
преди 7 години
*32Добре казано, много добре казано.хаааааахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 10 rate down comment 6
copper
преди 7 години
"Тръмп е милиардер, прочут по целя свят ..."Скокарджа слаботелесна, тръмпанара има 6 банкрута зад гърба си, акциите му се сгромолясаха от близо 36 долара до 17 цента, завлече маса хора, единственият пуяк, успял да фалира казино. Ти си повече балерина, отколкото той е милиардер. Гллупак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 9
ing5rov
преди 7 години
Майтапът ти и той като тебе , такъв един изтънчено объл , направо Ентелектуален . И се научи каква е разликата в правописа при учтива форма и множествено число , щото май в тия часове си бегАл от школо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 9 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 7 години
Естествено че ви бъзикам, шмоховци. Акълче Това ирония и автоирония, въобще не сте го чували. Само имбИцил не може да предположи, че се майтапя когато пиша че съм дилър на VW веднага след дизелгейт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още