IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вторият дебат в САЩ, или заплахата на Тръмп да хвърли Клинтън в затвора

Бурната агресивност на Тръмп и сериозните му усилия да демонизира Клинтън може да изиграят лоша игра на републиканеца, пишат анализатори

10:43 | 10.10.16 г. 38
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Доналд Тръмп сведе декадентската си кампания до един мотив по време на президентския дебат в неделя вечер: омраза към Хилари и Бил Клинтън, пише The New York Times в анализ за дебата.

На фона на множеството републиканци, които сигнализират, че събират кураж да се откажат от него, Тръмп положи сериозни усилия да демонизира Хилари Клинтън – обвинявайки я дори за собственото си неплащане на данъци, и да напомни на основните си поддръжници, че той самият е единствената пречка между нея и президентския пост.

В един момент Тръмп дори заяви на бившия държавен секретар, че ако той е начело, „вие щяхте да бъдете в затвора“.

Когато Клинтън предизвика Тръмп заради неуспеха му да се извини на малцинствата, имигрантите и жените, които е обидил, той отговори с обещание за вендета. Ако той спечели изборите, каза Тръмп, ще прати специален прокурор по петите ѝ.

Клинтън бе разследвана, а ФБР я оневини. Но всъщност не това е важното, защото в САЩ, а и в която и да е друга конституционна демокрация, правителството не избира специални прокурори, които да тормозят граждани, принадлежащи към политическата опозиция. А президентът на САЩ със сигурност не избира кой да бъде подложен на проверка от прокуратурата.

Намръщен, Тръмп обикаляше зад Клинтън, докато тя за пореден път показваше, че е единственият зрял на сцената, единственият, който търси начин да убеди повечето американци, че споделя техните ценности и стремежи. За разлика от нея, Тръмп отново се възползва от триковете, научени през годините си на ринга на професионалните кеч борби и риалити телевизията, което само показа колко дълбоко загнезден е цинизмът му.

По време на дебата Тръмп отново се затрудни последователно да обясни политиките си, като вместо това мърморейки, обвини в какво ли не Клинтън, включително, че тя, а не той, е отговорна за лъжата около мястото на раждане на президента Обама. Той се оплака, че модераторите нападат него и дори не са попитали Клинтън за частния ѝ имейл сървър – точно след като бяха задали именно този въпрос.

Тръмп вероятно се представи достатъчно добре, за да заглуши 11-часовата тиха кампания сред републиканците за смяната му с друг кандидат. Това означава, че републиканската партия ще продължи да иска от американците да гласуват за кандидат, който унижава и омаловажава политиката на САЩ. Поканата на модераторите към все още нерешилите как да гласуват избиратели да зададат въпросите си за неговите планове за нацията бе колкото трогателна, толкова и безсмислена.

Клинтън нанесе сериозен удар върху Тръмп с неговите сексистки коментари, отказа му да представи данъчната си декларация, неверността на множеството му твърдения и обвинения, предложението му да забрани мюсюлманската имиграция и близостта му с руския президент Владимир Путин, пише колумнистът И. Дж. Дийон за The Washington Post.

Клинтън обаче остана спокойна и уверена, а държанието ѝ отразяваше реалността на дебата: неточните и често зле информирани отговори на Тръмп, както и бурната му агресивност ще му изиграят лоша шега сред избирателите, които имат своите съмнения дали темпераментът му е подходящ за президент.

Клинтън знаеше, че не трябва да полага особени усилия, за да се възползва от проблемите, които предизвика последното излязло видео със сексистки коментари на Тръмп. Тя заяви, че то не трябва да се възприема като единичен случай, а като част от модел на сексистки и обидни коментари за жените. „То представя точно кой е той“, каза тя, показвайки за пореден път, че Тръмп не е подходящ за президент.

Агресията на Тръмп все пак му даде повече контрол над втория дебат, отколкото през първия, а нападките му са точно това, което основните му поддръжници обичат в него. До края той не се постара да направи дебата наистина състезателен, да успокои републиканците, които обмислят да се откажат от него, но направи достатъчно, за да получи още по-силната подкрепа на най-силните си поддръжници. Те ще останат армия на съпротивата за опитите за отстраняването му вътре в републиканската партия.

Макар че заплахите на Тръмп за затвор на Клинтън изпъкнаха, двамата кандидати проведоха сравнително нормален дебат през последните 60 минути, пише колумнистът Джонатан Бърнщайн за BloombergView. “Нормално“ по стандартите на Тръмп, разбира се. Както обикновено, той не показа никакви признаци, че знае нещо за политиката или за това как правителството работи. И както обикновено направи толкова много фактически грешни твърдения, че бе невъзможно да се проследят всички.

Тръмп изглеждаше по-добре подготвен, отколкото за първия дебат – или поне от гледна точка на готовността си да дава отговори и да напада Клинтън при всяка възможност. Той нападна и модераторите, стратегия, която често се оказва успешна сред първичните републикански избори, където целевата аудитория са най-фанатичните републиканци. Стратегията вероятно е спечелила подкрепата на същите тези републиканци и в неделя вечер.

А Хилари Клинтън? Тя се представи добре, макар и да не беше в най-добрата си форма, но истината е, че този дебат не беше за нея. Тя знае добре, че трябва да отговаря директно на човека в залата, задал въпроса, и че когато поискат от нея да похвали противника си, най-лесният начин е да похвали децата му. Клинтън не направи нищо, за да изплаши поддръжниците си, разумна стратегия за кандидат, който има добра преднина и безумен противник.

В крайна сметка това, което наистина имаше значение в този дебат бе, че номинацията на една от двете основни партии заяви, че иска да използва правомощията си като президент, за да хвърли в затвора политическите си противници. А в това няма нищо нормално.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

12
rate up comment 17 rate down comment 5
deant
преди 7 години
Какво падение. И на двете страни. Американците паднаха до такова ниво, че да избират между двама откровени ***. Еми да се почувстват и те малко като нас. Ние сме така от 30 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 31
DutyFree
преди 7 години
"Нина Хрушчова: Тръмп повтаря историята на ПутинИзглежда, че в САЩ са се появили най-неприятните и извратени признаци на руската политика"сахахахах ЧЕРВЕН НЕКАДЪРНИЦИ, БОЛНИ И МАЗНИ .. НА КЪДЕ ОТИВАТЕ, ВАШИТЕ ДА ВИ КАЗВАТ, ЧЕ НЕ СТАВАТЕ ЗА НИЩО...!!!! ХАХАХАХАХВАШАТА ММАМА НЕКАДЪРНА И БОЛНА!!!! http://***.vesti.bg/sviat/amerika/nina-hrushchova-trymp-povtaria-istoriiata-na-putin-6059838
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 30
Dali
преди 7 години
тоя тръмп да вземе да се скрие някъде. хем компрометиран, хем нагъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 9
MZ/X
преди 7 години
Защо утре не обезценим лева с 80% за да подпомогнем икономиката? Обезценяването на една валута е показател, че дадена държава е неконкурентноспособна и единствено чрез намаляване на стандарта на населението може да си възвърне конкурентноспособността. Обедняването обаче не е това което иска населението с избирането на популистите, но в крайна сметка точно това става. Не само почивките в чужбина, а всички вносни стоки ще поскъпнат във Великобритания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 31
DutyFree
преди 7 години
ЕЙ МАЗЕН И ЧЕРВЕН ПРОДАЖЕН ***, КАКВО НАПИСА С ПРАЗНАТА СИ ГЛАВА????? ХОРАТА ТАМ ИМАТ ДЕМОКРАЦИЯ ОТ 200 ГОДИНИ, ТИ ТУКА ОЩЕ СИ С МИСЛЕНЕ ОТ 19 ВЕК... ЗАЩО ВИ ИМА ТАКИВА, ВЪОБЩЕ ????Смешно е колко сте жалки, живели в немотия и не развитие над 45г, сега сте обаче навсякъде и моралисти и какви ли не... само демократични не щете да станете и няма как червената ччума ви взе и изпи мозъците!!!! ВИЕ ДАЖЕ НЕ СТЕ БЪЛГАРИ!!!! УЖАС...!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 31
DutyFree
преди 7 години
Не им отваряй очите колко са прости, както виждаш и след това си остават същите ***, анархисти и изхабени с жалкия си животец същества, живели през ЛЪЖАТА И ЧЕРВЕНАТА УТОПИЯ!!!Еврото е по стабилна валута от ПАУДНА И НЕ Е ПАДНАЛО КОЛКОТО НЕГО, А МАЛКО ПОВЕЧЕ, ВИЕ ЩЕ КАЖЕТЕ, ЧЕ РУБЛАТА И ТЯ НЕ Е ПАДНАЛ, АМА ВЪОБЩЕ...ЗАЩО ИМА ТАКИВА ИЗКРИВЕНИ СЪЗНАНИЯ ????ЕС Е СЪЗДАДЕН ОТ ГОЛЕМИ ИНДУСТРИАЛНИ ДЪРЖАВИ, НЕ ОТ БЕДНИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ РЕПУБЛИКА НА ЧЕРВЕНАТА ЧЧУМА!!!???ИМА ОГРОМНА РАЗЛИКА, ОТ РАЗВИТИЕТО В ЕС И НЕ РАЗВИТИЕТО ВИ ВЕЧЕ НАД 120 ГОДИНИ ПОД ЧЕРВЕНИЯ БОТУШ НА МАЙКИТЕ ВИ И БАЩИТЕ ВИ ЧЕРВЕНИ И БОЛНИ!!! МЕЧТАЛИ И ГРАДИЛИ В УТОПИЯ(ЛЪЖА) !!!! ЩОТО ЦЕЛИЯТ НАРОД Е БИЛ РАБОТНИЦИ, ИМАЛО Е 4 ХИЛ БР. ВИШИСТИ И ТОВА СЕ СЛЕДЯЛО... А СЕГА КАКВО ВИ Е КРИВО, ЧЕ СИ ОТИВАТЕ, А НИЕ ТЕПЪРВА ЩЕ СЕ РАЗВИВАМЕ ЛИ ??? АМИ АЙДЕ ПО БЪРЗО,ЧЕ ВЕЧЕ МНОГО ПРЕЧИТЕ С ПРАЗНИТЕ СИ ЧЕРВЕНИ ГЛАВИ !!!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 34 rate down comment 14
Императорът
преди 7 години
Виктория, вече сериозно се излагате. Да не стане така, че след месец да започнете да триете като подлудели собствените си статии?ДА, ако Доналд спечели изборите, трябва да направи всичко възможно, за да вкара тая в затвора - за престъпления срещу човечеството - и черният и господар: тоже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 34 rate down comment 14
delcoSmoka
преди 7 години
Ха ха ха значи според тебе ПЕЧАТАНЕТО на 200 МИЛИАДА на месец.Воденето на кървави войни и милиони унищожени съдби е цената която ТРЯБВА да плащаме за да я има ТВОЯТА икономика ? Балона рано или късно ще гръмне пич, важно е дали може да се оправим след това.Колкото повече се чака ,толкова по-големи щр са жертвите след това !Забавно ми е кои са тези популисти бе пич? Значи когато *** обещават РАЯ на света - това е СОЦЯЛНА политика.Когато десен кандидат говори за малка държава и ниски данъци е популизъм ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 16
ledosvetlenie
преди 7 години
МЗ-ка Верно си много спрелКак точно им се съсипа икономиката като от вота насам благодарение на спада на паунда икономиката им се вдигна.Преди две години еврото се срина с повече от колкото сега се срина паунда - Тогава що не рева че са обеднели европейците и съсипа ли се ЕУ икономиката???На британците единствено им станаха малко по скъпи екскурзиите в чужбина но това едва ли им е проблем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 7
KPetkov
преди 7 години
Всъщност ФБР не я оневини. Просто казаха, че засега я оставят на мира. След изборите ще видим. Хубаво е да имаш някой друг коз, когато договаряш бюджета си. А на ФБР бюджета е бая голям :)Кой е по-по-най? Тръмп водил някаква жена на пазар и после си поискал, ама тя не му пуснала. Хилъри пък била адвокат на изнасилвач. И двамата претенденти явно имат дъски за дялане :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още