IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street адмирира мекия тон на Фед

Капиталовите пазари празнуват тази по-малко войнствена от очакваното реторика, коментира експерт

23:03 | 17.12.14 г.
Wall Street адмирира мекия тон на Фед

Американските акции се повишиха в сряда, след като Федералният резерв запази реториката си по отношение на бъдещето на монетарната си политика.

Фед отново изтъкна, че лихвените проценти в САЩ ще останат близо до нула за "значителен период от време". "Въз основа на текущата оценка, Федералната комисия за открития пазар (FOMC) може да бъде търпеливa c началото за нормализирането на състоянието на паричната политика", посочи в становището си централната банка.

Фед увери също, че лихвеният диапазон 0-0,25% ще бъде запазен "за значителен период от време след края на програмата за изкупуване на активи през октомври", особено ако инфлацията продължава да е под целта от 2%.

"Капиталовите пазари празнуват тази по-малко войнствена от очакваното реторика ", заяви пред CNBC Арт Хоган, главен пазарен стратег в Wunderlich Securities.

"Можем да спорим дали Фед трябва да започне сега или след една година (да покачва лихвите – бел. ред.), но други въпроси, като Европа, петрола, Китай, Русия и така нататък вероятно ще продължат да задържат банката на едно място за известно време", посочи Кевин Гидис от Raymond James.

Данните от деня показаха, че потребителските цени в Съединените щати са спаднали през ноември на месечна база. Индексът на потребителските цени отстъпи с 0,3% през единадесетия месец на годината след нулевото равнище през октомври.

Допълнителни данни показаха, че инфлацията се е забавила до 1,3% през 12-те месеца до края на ноември, отстъпвайки от разширението от 1,7% в предходния месец. Анкетираните по-рано експерти предвиждаха ниво от 1,4%.

В своите най-нови анализи експертите от BNP Paribas посочиха, че по-лошите от очакваното данни за инфлацията не трябва да се разглеждат като притеснителен знак за бъдещите политики на Федералния резерв.

Ситуацията в Русия продължи да бъде във фокуса на инвеститорите. От Москва заявиха, че ще запазят обема ма производството си на суров петрол през 2015 г. в опит да запази пазарния си дял.

Рублата обаче продължи да е под натиск въпреки изявлението на Министерството на финансите. Ведомството съобщи, че започва разпродажби на валутните си резерви.

Щатският долар спечели позиции спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ. Доходността по 10-годишните облигации, използвана във формирането на ипотечните лихви и други потребителски кредити, нарасна с 4 базисни пункта до 2,0966%.

Деноминираните в долари стоки отчетоха положителни резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още