IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Запазваме търпение с покачването на лихвите

Лихвеният диапазон 0-0,25% ще бъде запазен за значителен период от време, посочи отново централната банка

21:30 | 17.12.14 г. 1
Фед: Запазваме търпение с покачването на лихвите

Федералният резерв отново изтъкна, че лихвените проценти в САЩ ще останат близо до нула за "значителен период от време". Институцията подчерта, че ще остане търпелива преди началото на затягането на монетарната политика, пише WBP Online.

"Въз основа на текущата оценка, Федералната комисия за открития пазар (FOMC) може да бъде търпеливa c началото за нормализирането на състоянието на паричната политика", посочи в становището си централната банка.

Фед увери също, че лихвеният диапазон 0-0,25% ще бъде запазен "за значителен период от време след края на програмата за изкупуване на активи през октомври", особено ако инфлацията продължава да е под целта от 2%.

"Въпреки това ако входящата информация показва по-бърз напредък на заетостта и инфлацията от целите на FOMC, увеличенията в целевия интервал лихвен процент по федералните фондове могат да настъпят по-рано от очаквания момент", отбелязаха още от Фед.

В края на октомври Фед прекрати програмата си за изкупуване на активи, оправдавайки до голямата степен очакванията на по-голямата част от пазарните участници. Институцията прибегна до решението с оглед на множеството оптимистични сигнали от най-голямата икономика в света през последните месеци.

Ходът на FOMC дойде в момент на геополитически неуредици, по-слабо външно търсене и цялостни проблеми за световната икономика. С дългоочакваното решение за преустановяване на стимулите Фед сложи край на една безпрецедентна ера. В значителен период от време централната банка вливаше свежи в размер на цели 85 млрд. долара месечно, като първата стъпка по свиването им бе предприета в края на 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
просто им се "налага да запазят търпение" ... :)) че иначе шистаците са в канала .... и всичкото индекси в канала тоже, а пенсиите им са на борсата също, следователно и те в канала .... тва е батко QE infinite .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още