IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Икономиката на САЩ е в добра форма

Ниските цени на горивата насърчават потребителските разходи, става ясно от новата „Бежова книга“ на централната банка

08:20 | 04.12.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фед: Икономиката на САЩ е в добра форма

Икономиката на САЩ продължава да е в добра форма, става ясно от представения късно в сряда икономически доклад на Федералния резерв, известен на финансовите пазари и с термина „Бежова книга“. Документът анализира макроикономическата ситуация в страната през погледа на централните банкери.

И през октомври и ноември икономиката е регистрирала стабилен ръст, става ясно от документа. Потребителите са се възползвали от по-ниските цени на бензина и горивата. Ето защо според Фед в повечето области частното потребление допълнително е насърчило конюнктурата. В допълнение и едно ранно застудяване в някои части на Съединените щати е допринесло за засилена продажба на зимни дрехи. 

Като цяло докладът потвърждава твърденията на председателя на Фед Джанет Йелън и на другите централни банкери за темпото на възстановяване на икономиката след рецесията.

И на пазара на труда ситуацията се подобрила. На някои места работодателите се затрудняват да задържат персонала си за ключовите позиции. А в някои региони съществува и проблем за заемане на съществуващи работни места, като например позиции за IT специалисти или за места в сферата на здравеопазването.

Оценката за икономическата ситуация на Федералния резерв играе важна роля на финансовите пазари. Докладът се основава на проучвания в дванадесетте области на Фед. Резултатите се считат за следващото решение относно основните лихви, което трябва да се вземе на 16 и 17 декември. Преди вземането на решения за паричната политика 12 регионални дирекции на Фед правят мащабни проучвания сред икономическите субекти в страната, за да се получи една по-обективна картина на икономиката. 

Централната банка има за цел да насърчи с паричната си политика една пълна заетост. Икономиката на САЩ набра скорост след няколко години на криза, като през лятното тримесечие тя се ускори с годишен темп от 3,9%.

Централната банка обвързва своя курс на паричната политика с развитието на икономиката. Експертите обаче не очакват въпреки подема намаляване на лихвените проценти преди септември 2015. От края на 2008 г. Федералният резерв поддържа основната лихва на рекордно ниски нива от нула до 0,25 процента. Трън в очите на централните банки сега остава по-специално стагнацията на заплатите и все още високият брой на продължително безработните лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
Пенчев
преди 9 години
Не съм завършил УНСС,бре,***.:D Като ти гледам правописа,ти май и осми клас не си завършил.По цял ден ми висиш из форумите и философстваш за геополитика,а сигурно нямаш и пет лева у джоба.Че и псуваш,така по-мъжествен ли се чувстваш,плашипутарнико? :)))),,Икономиката,***."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Или ти си безсмъртен също като долара ли кво? Нямаше ли фалирали американски банки ли как или те вече няма да фалират никогаш и само на печалба ше е работата? Да ви *** у специалистите кухали от УНСС къде сте се навъдили тука с печатане на пари дет икономика ше праат ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Vladi666
преди 9 години
Защо си мислиш,че ще изкара още дълго...скоро е пийнал водица..льок льок льок
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 8
Пенчев
преди 9 години
Тука имаше едни ,,умни" люде,които с презрение говореха за долара,че вече щял да става само за тоалетна хартия.Сега по кафевите им *** ще ги познаете.:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
Vladi666
преди 9 години
Започнат ли да излизат такива статии...значи нещата хич не са на добре...скоро ще има друс татата друс татата хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
те така разпрааха и през 2007, нема страшно нема се плашите всикчо е тужур и после Bear Stearns баум, после Lehmana баум, за малко Citi и Morgan Stanley да глатнат водица ама се разреваха там и сега Стенлито се праат на големите анализатори и без тва са на батерии още малко и дали прею 2015 или 2016 ше изгърмят още няколко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още