IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв подготвя пазарите за повишаване на лихвата в САЩ

Слабата фискална подкрепа е в основата на слабото възстановяване на глобалната икономика, смята председателят на институцията Джанет Йелън

20:26 | 07.11.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Федералният резерв подготвя пазарите за повишаване на лихвата в САЩ

Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън и нейните колеги в институцията започват да подготвят пазарите за първото увеличение на основния лихвен процент в САЩ от шест години насам.

Въпросът кога ще стане това обаче все още няма отговор, коментира Market Watch.

В свои коментари по време на икономически форум в Париж Йелън и председателят на Фед в Ню Йорк - Уилям Дъдли, коментираха единствено, че най-вероятно увеличението ще се случи през следващата година.

„Ако всичко върви според очакванията ни и американската икономика продължава да отбелязва напредък по двете цели на Федералния резерв – максимално устойчива заетост и инфлация от 2%, то Федералният резерв може да започне да повишава лихвата още през следващата година”, коментира Дъдли.

По време на своята реч Джанет Йелън коментира още, че слабата правителствена подкрепа е в основата на слабото възстановяване на глобалната икономика, пише от своя страна Reuters.

Заради кризата централните банки по света приложиха нетрадиционни инструменти за стимулиране на възстановяването, посочи още председателят на Федералния резерв. Сред тези мерки на централната банка в САЩ например са намаляване на лихвата до нулево ниво и програмата за изкупуване на проблемни облигации.

Йелън не коментира задълбочено американската монетарна политика, отбелязва още Reuters. Според председателят на Фед обаче централните банки по света трябва да се върнат към традиционната си политика и практики, тъй като икономическата активност и инфлацията възстановяват до нормални нива.

Времето за връщането към нормална политика обаче зависи от всяка отделна държава, добави обаче още Йелън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Mammita
преди 9 години
Да си призная, не съм очаквала да удържат до края и да вдигнат лихвените нива. Доста сериозно ще пострадат от силния долар, особено като всички останали валути в момента се девалвират. Но пък и те САЩ нищо не произвеждат, така че може и да имат успех с този ход. Ще видим, времето ще покаже. За сега мисля да изчакам преди да влизам в позиции при долара на форекса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още