IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street остава подвластен на централните банки

Борсовите индекси добавиха по 2% към стойността си, а фючърсите върху петрола затвориха под 40 долара за барел след новините от ОПЕК

23:30 | 04.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Щатските индекси добавиха по 2% към стойността си в петък на фона на ясното разминаване в курса на паричната политика на централните банки на двата бряга на Атлантическия океан. Американските акции поскъпнаха и след силния доклад за заетостта, който подкрепя Федералния резерв на САЩ (Фед) относно евентуално решениe за вдигане на лихвите, пише CNBC. Фючърсите върху петрола пък затвориха под 40 долара за барел след новините от ОПЕК.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчете ръст от 2,12 на сто, или 369,96 пункта, до 17 847,63 пункта, като изпрати седмицата с покачване от 0,3 на сто.

Широкият индекс Standard & Poor's 500 отбеляза дневно повишение от 2,05% и седмично от 0,07% до 2 091,69 пункта, като компаниите от секторите финанси и технологии поведоха печелившите сектори. Енергийният бе единственият губещ сектор след новините от срещата на ОПЕК.

Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite днес е нагоре с 2,08% до 5 142,27 пункта.

В петък Министерството на търговията на САЩ публикува ключовия си доклад за заетостта, според който новите назначения през ноември бележат солиден ръст над очакванията. Това увеличава вероятността Фед да вдигне лихвените проценти от рекордно ниските им нива на заседанието си на 15-16 декември.

Добра новина е, че строителството е секторът с най-много работни места, посочва Джей Джей Кинахън, главен стратег в TD Ameritrade. “Друго позитивно развитие е, че има ръст в почасовите възнаграждения”, допълва той.

Индексите увеличиха първоначалните печалби, след като в ранния следобяд президентът на Европейската централна банка Марио Драги коментира, че количествените облекчения са неограничени. Не такава обаче беше ситуацията на американските фондови пазари в четвъртък, когато Драги обяви, че удължава срока на програмата поне до март 2017 г., обявявайки и други парични стимули. Те обаче не бяха достатъчни за пазарите.

Трейдърите, цитирани от CNBC, си обясняват ръстовете в петък до известна степен с разпродаването в четвъртък, когато пазарите се разочароваха от плахите действия на ЕЦБ.

Други данни показаха, че търговският дефицит на САЩ се увеличава неочаквано през октомври, като износът пада до тригодишно дъно. Тази динамика подсказва, че търговията отново може да натежи на икономическия ръст през четвъртото тримесечие. Министерството на търговията обяви в петък, че дефицитът възлиза на 43,9 милиарда долара, което е ръст от 3,4%. Това е сигнал, че скъпият долар продължава да оказва негативно влияние върху икономиката.

На валутния пазар доларовият индекс за кратко скочи с 1% и достигна 98,5 пункта, а еврото отслабна и се обменяше за 1,09 долара в следобедната търговия. Курсът на йената остана в границата 122-123 йени за долар.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа потегли надолу, след като скочи веднага след данните за заетостта. Възвръщаемостта по 2-годишните облигации кръжи около 0,95 на сто, докато по 10-годишните е 2,27%.

На корпоративния фронт акциите на Apple, JPMorgan Chase и Microsoft поскъпнаха с по над 3%, за да поведат печелившите в състава на Dow Jones.

На пазарите на суровини фючърсите върху лекия суровия петрол WTI с доставка през януари 2016 г. поевтиняха с 2,7% до 39,97 долара за барел. Това се случи след новините, че ОПЕК продължава политиката си относно задържане на текущото ниво на добив с цел запазване на пазарен дял, но и увеличава целта за производството, като на практика приема фактическата, която е 31,5 млн. барела на ден.

От своя страна контрактите върху златото добавиха 22,90 долара от стойността си до 1 084,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още