IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: Рискът от дефлация в Европа утихна заради политиката на ЕЦБ

Вицепрезидентът на банката Витор Констанцио каза, че пазарите са разбрали погрешно решенията на институцията

20:49 | 04.12.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Марио Драги: Рискът от дефлация в Европа утихна заради политиката на ЕЦБ

Рискът от дефлация в Европа утихна заради експанзионистичната парична политика на централната банка, която може да бъде приспособена по всяко време, за да изпълни целите си. Това коментира президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, цитиран от CNBC.

„Благодарение на нашите парични мерки, рискът от дефлация в еврозоната категорично не е на дневен ред“, посочва той в реч пред Икономическия клуб на Ню Йорк.

Експанзионистичната парична политика на ЕЦБ дава желани резултати, а банката не вижда конкретни преки за начина, по който може да използва инструментите си, заявява Драги. Той добавя, че централната банка ще усили действието на политиката си „без колебание“, като например програмата за количествени улеснения, ако се наложи.

„Количествени улеснения са тук, за да останат. Ако се наложи, те могат да бъдат преразгледани“, отговаря Драги в отговор на журналистически въпрос след речта си.

Коментарите му идват ден, след като ЕЦБ обяви, че ще удължи срока на своята месечна програма за покупка на активи за 60 млрд. евро поне до март 2017 г. Освен това банката наложи още по-отрицателна лихва върху депозитите на банките в еврозоната при нея до -0,3 на сто.

Пазарите очакваха по-голямо понижение, като еврото поскъпна след решението, може би противно на очакванията. В отговор на друг въпрос Драги каза, че мерките „не са били насочени към задоволяване на пазарните очаквания“.

Драги отбеляза, че мерките за ръста на работните заплати остават „доста под своите исторически средни“ стойности. Освен това той каза, че ЕЦБ не може да направи всичко, за да изпълни целите си, като държавите трябва да проведат други структурни реформи.

В интервю за CNBC вицепрезидентът на банката Витор Констанцио заяви, че пазарите са разбрали погрешно решенията на ЕЦБ, като определи очакванията им преди срещата на централните банкери каго „грешно формирани“.

„Голяма част от Управителния съвет на ЕЦБ гласува за стимулиращите мерки“, коментира той в защита на решението, довело до най-силния дневен ръст на курса на еврото спрямо долара от 3,1% до 1,091 долара от март 2009 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Такива стъкмистики и изкривявания направихте , и какви ли не глупости още - не можахте ли да изфабрикувате на хартия инфлация 1-2%. Няколко милиарда и на бедните статистици ще им се запривиждат двуцифрени инфлации . Ама не . Напишете - днес 2 утре още 2 ще ги реализирате в бъдеще - отложено във времето , нещо като обещание подобно на дълговете - може и след 30 г. Защо трябва точно днес да стане .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
не е заради политиката на ЕЦБ а заради германците защото на хората им писна да им се обзценяват парите и некви к.опелдаци като тоя да се праат на модерни и да дрънка щуротии. Този Драгито трябва да бъде разстрелян .....Bundesbank ueberstimmt: Draghi zieht Politik gegen deutsche Sparer durch http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/12/03/bundesbank-ueberstimmt-draghi-zieht-politik-gegen-deutsche-sparer-durch/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още