IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ подкрепи решенията на ЕЦБ

Действията на Европейската централна банка ще помогнат за постигане на желаната ценова стабилност, смятат от МВФ

20:24 | 03.12.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) подкрепи решенията на Европейската централна банка (ЕЦБ) да намали лихвата по депозитите и да удължи програмата си за изкупуване на активи, предаде Ройтерс.

“Днешните решения на ЕЦБ помагат за преодоляването на рисковете пред възстановяването”, коментира директорът комуникации на МВФ Гери Райс по време на брифинг пред медиите.

“Днешните действия и силният ангажимент за адаптиране на програмата, ако е необходимо, ще допринесат за постигане на целта за ценова стабилност. ЕЦБ трябва да продължи да показва ясно желанието си да действа и да използва всички налични инструменти, докато не изпълни тази цел”, коментира той.

По-рано днес президентът на ЕЦБ Марио Драги даде пресконференция, на която обяви, че програмата за количествени облекчения ще бъде удължена с поне половин година до март 2017 г. и ще продължи, ако това е необходимо.

Освен това по-рано банката обяви, че понижава лихвата по депозитите от -0,20 до -0,30%. Това е мярка за допълнително облекчения, а с нея ЕЦБ полага усилия да се справи с ниската инфлация и иска да насърчи икономическото възстановяване в еврозоната.

Европейските индекси пък реагираха веднага на новините и приключиха търговията в понеделник с понижения, тъй като инвеститорите останаха разочаровани от обявеното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Мхм, да, а китай русия и други ресурсни икономики ще стоят и ще гледат как ги купуват с прясно напечатани хартийки, нали?Много правилно :-), само че няма да мине ;-).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
marto76
преди 8 години
Може би все пак действията на ЕЦБ и бързата подкрепа от страна на МВФ са правилните действия в сегашната ситуация в Еврозоната! Да не говорим, че те ще дадат положително отражение и у нас, където след краха на пирамидата на Цветан Василев през миналата година - ситуацията започна лека полека да се успокоява!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още