IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси реагираха негативно на новините от ЕЦБ

Водещите индекси записаха спадове, след като инвеститорите останаха разочаровани от мерките, обявени от Марио Драги

19:36 | 03.12.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските индекси приключиха търговията в четвъртък с големи спадове, след като инвеститорите останаха разочаровани от мерките, обявени от Европейската централна банка (ЕЦБ), пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 спадна рязко, затваряйки с 3,1% надолу. Френският CAC 40 и германският DAX също се озоваха на червена територия, завършвайки търговията с 3,6% спад. Лондонският FTSE същ последва тази тенденция и се сви с 2,3%.

Инвеститорите останаха разочаровани от последните новини от срещата на комитета на ЕЦБ, отговарящ за паричната политика. Президентът на Европейската централна банка Марио Драги обяви, че банката ще удължи програмата за количествени облекчения с поне шест месеца до март 2017 г.

Освен това ЕЦБ разкри, че разширява вида активи, които ще изкупува, и включва в програмата си облигации на регионални и местни правителства. След разкриването на решението еврото скочи, а секторите, силно зависими от износа, отбелязаха драматичен спад.

Акциите на компаниите в автомобилния сектор се свиха с 3,2%, а луксозните марки LVMH, Christian Dior и Burberry отбелязаха спад от 2,8 и повече процента. Националната банка на Гърция пък приключи търговията с 30% надолу. 

Цените на петрола скочиха с 1,4% и повече, след като източник, близък до един от делегатите на срещата на ОПЕК обяви, че Саудитска Арабия ще предложи сделка за балансиране на петролните пазари с помощта на страните, които не са членове на организацията, като това ще се случи през 2016 г.

Цената на книжата на Anheuser-Busch InBev отбеляза спад от 3,6% след потвърждението на новината, че се готви да продаде две от ключовите марки, които са собственост на SABMiller, за да разсее притесненията на антитръстовите регулатори в Европейския съюз, свързани с придобиването на конкурента ѝ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още