IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът за стимули на ЕЦБ ще продължи поне до март 2017 г., обяви Марио Драги

Освен това банката разширява видовете активи, които ще изкупува, и включва облигации на регионални и местни правителства

16:03 | 03.12.15 г. 20
<p>
	Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Програмата за количествени облекчения на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще бъде удължена с поне шест месеца до март 2017 г. и ще продължи, ако е необходимо.

Това заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги по време на пресконференция във Франкфурт и до голяма степен оправда очакванията на пазарите. 80% от икономистите, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха, че планът ще продължи и след септември 2016 г.

По-рано банката обяви, че понижава лихвата по депозитите от -0,20 до -0,30%. Понижението на лихвата по депозитите е мярка за допълнително облекчение, като по този начин ЕЦБ полага усилия да се справи с ниската инфлация и да насърчи икономическото възстановяване в еврозоната.

 

Драги тотално разочарова. Едно и също, едно и също. Добре де, количествените облекчения не работят. Има ли смелчага, който да каже тези слова публично. Не. Ще се движим като кефали с гърчове по дъното. Това е.

Публикувахте от Bisser Manolov в 3 декември 2015 г.

Централните банкери във Франкфурт оставиха лихвения процент по основните операции по рефинансиране и този по пределното кредитно улеснение непроменени – съответно 0,05% и 0,30%.

След обявяване на решението и по време на пресконференцията на Марио Драги еврото скочи до 1,0854 долара за евро към 16:00 часа българско време. Преди обявяването на решението едно евро се обменяше за около 1,05-1,06 долара.

Освен че удължава времето, в което ще действа планът за количествени облекчения, ЕЦБ разширява вида активи, които ще изкупува, и включва в програмата си облигации на регионални и местни правителства.

ЕЦБ обаче няма да увеличи обема на активи, които изкупува месечно. Стойността им остава 60 милиарда евро месечно, а пазарите очакваха сумата да бъде увеличена до 75 милиарда евро, коментира WBP online.

67% от експертите, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха, че ще има увеличение на месечната сума, а малко по-малко от половината очакваха ЕЦБ да разшири вида активи, които изкупува.

"Днешните решения бяха взети, за да се гарантира, че инфлацията ще се върне до нива близки до 2%", каза Марио Драги.

WBP online коментира, че понижението на лихвата по депозитите до -0,30% е по-малко от очакванoто.

Марио Драги неколкократно заяви, че програмата на ЕЦБ е адекватна, въпреки въпросите от страна на журналисти, че решението по-скоро разочарова пазарите, тъй като не е достатъчно смело. Президентът на ЕЦБ обаче призна, че решението не е било единодушно.

„Нека бъда ясен. Правим повече, защото това работи, не защото се проваля“, каза Драги.

Според ЕЦБ инфлацията тази година ще бъде 0,1% - без промяна в прогнозата от септември. През 2016 г. ръстът на потребителските цени се очаква да е 1,0%. През септември банкерите във Франкфурт прогнозираха, че повишението ще е 1,1%. ЕЦБ понижава очакванията си за инфлацията през 2017 г. от 1,7% до 1,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 0
Misho ILIEV
преди 8 години
Не се нарушава. Забраната е само за директно купуване от държавите. Ако тази забрана важеше за купаване от пазара, тя щеше да е абсурдна, защото без покупка на активи една централна банка не може да провежда монетарна политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
Единствената функция, която ЕЦБ в момента изпълнява е чрез действията си да предпази от фалит няколко банкрутирли правителства,сред които и италианското. В миналото банките бяха посредници между вложителите и кредитополучателите; вземаха парите срещу доходност от първите и ги предоставяха и участваха в риска,когато ги предоставяха на вторите. В настоящето европейските банки не се интересуват от парите на вложителите, защото печатницата на Драги им плащат да вземат новонапечатено токсично евро и да го инжектират в кръвоносната система на европейската икономика. ЕЦБ е по- голяма заплаха за Европа от Ислямска държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
Тезата, че "изключително от нейната (на ЕЦБ) компетентност зависи дали ще върви икономиката на ЕС" откъде го знаете? Навярно някой вие го е казал и Вие без да преценяте сте му повярвали?Ако направите собствено изследване по този въпрос ще знаете, че при условия на сегашната сгрешена европейска парична система ЕЦБ е със съдба на жертва и е обречена на провал. Също, ЕЦБ не може да помогне за спасение от актуални кризи, защото причината не е в нейна компетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Ако това, което твърдиш беше вярно, ние през 1997 щеше да сме най-успешната икономика в Европа, но това изобщо не се получи така както всички си спомняме. Доходност на първичната величина има пренебрежимо малко влияние върху върху цената за производство на даден продукт/услуга спрямо останалата икономическа политика. През 2008-2009, когато паунда беше девалвиран с около 20% промишленото производство на Англия не нарасна, а падна с около 13%, което значи, че нещо друго пречи на икономиката да се развива и то не е парична политика. Това другото нещо са цена на енергията, данъчна тежест, регулации, имиграция, образование, здравеопазване и други. А всички изброени неща идват общото законодателство на ЕС и реално ЕС се провали във всяка една от тези области и резултатът е виден както в ЕЗ така и извън нея. Единствения начин за връщане към растежа е отмяна на тези правила и закони, а това значи край на ЕС и на еврото. Докато ЕС не бъде премахнат икономиката няма направи и крачка напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
lozkhris
преди 8 години
Мечти?Мен ми плащат в долари ве, господинчо...Последното нещо, което искам е еврото да расте...Не, байно, не е въпросът до мечти, а до ТОВА, което ще се случи...за което се хващам на бас....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
чл.123 забранява на ЕЦБ да купува облигации на регионални и местни правителства - http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX:12012E/TXT''1. Забранява се предоставянето на овърдрафти или други видове кредитни улеснения от Европейската централна банка или централните банки на държавите-членки, наричани по-нататък "национални централни банки", в полза на институциите, органите, службите или агенциите на Съюза, централното управление, регионалните, местни или други органи на публична власт, на други органи, регулирани от публичното право, или на публични предприятия на държавите-членки, както и закупуването пряко от тях на дългови инструменти от Европейската централна банка или от националните централни банки.''тоест нарушава се договора за функциониране на ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
supertrader
преди 8 години
Липсата на растеж е предизвикана от липсата на доходност на инвестициите в ЕИ(европейската икономика).Доходността като първична величина я задава ЦБ, ниските лихви са икономически убийци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
supertrader
преди 8 години
Липсата на растеж е предизвикана от липсата на доходност на инвестициите в ЕИ(европейската икономика).Доходността като първична величина я задава ЦБ, ниските лихви са икономически убийци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
supertrader
преди 8 години
Ако ЕЦБ утре предложи 10% доходност всички икономики развиващи се пирамиди на следващия ден ще са с огромен теч на капитали към Европа.Всички банки които са изнесли парите от Европа ще искат да ги върнат защото 10 % в Азия не им дават доходност и тогава ще лъсне жестоката истина - че обещаваната в Азия доходност е била измамна и не могат да платят и половината от нея.ЕЦБ обаче не го прави, защото тези които са в ЕЦБ искат да оставят този балон да се спука при някой друг а не при тях. Европейските банки до една са фалирали банки, те са загубили парите инвестирани в тях и продължават да губят пари - те ще фалират до една в точно определен момент и никой няма да може да ги спаси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
supertrader
преди 8 години
Не ще има еврозона до май месец 2017г., така че ще могат да прекратят стимулите - печатането на пари за извъневропейски икономики.Тези пари с много голяма скорост и още след първия си оборот в икономиките и то само на богоизбраните държави на ЕЗ напускат икономиката ЕС, защото някой вече ги е спечелил и ги инвестира извън Европа..по точно събрал ги е ..обрал ги е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още