IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook приключва придобиването на WhatsApp

Въпреки зелената светлина щатските власти ще продължат да следят бизнес практиките в двете компании

11:09 | 07.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Facebook приключва придобиването на WhatsApp

Най-голямата социална мрежа в света Facebook приключи придобиването на услугата за мигновени съобщения WhatsApp. Това става ясно от публикувано в понеделник съобщение на щатската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC). В него се потвърждава, че WhatsApp ще продължи да функционира като независима дъщерна компания на Facebook. В допълнение основателят и главен изпълнителен директор на WhatsApp Ян Коум получава място в борда на директорите на социалната мрежа, съобщава ZDNet.

Припомняме, че на 19 февруари Facebook обяви придобиването на WhatsApp за 19 млрд. долара в брой и акции. Това е най-голямото придобиване на социалната мрежа и на която и да е друга технологична компания в близкото минало. За да получи одобрението за сделката, Facebook увери регулаторите в независимостта на WhatsApp. Въпреки това Федералната търговска комисия (FTC) изрази загриженост относно неприкосновеността на личните данни на потребителите. 

Въпреки че FTC в крайна сметка одобри сделката, както наскоро стори и Европейската комисия, ведомството призова Facebook и WhatsApp да се придържат към общите правила за ползване и декларацията за поверителност на WhatsApps и да не предоставят телефонните номера, местонахождението, имейл адреси и други данни на потребителите на трети страни. Въпреки обещанията на главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг и на Коум това да не се промени в бъдеще, FTC обяви, че ще продължи да следи случващото се в двете компании.

„Няколкостотин милиона потребители са поверили на WhatsApp своите лични данни", пише Джесика Рич, директор на Бюрото за защита на потребителите, в отворено писмо до Facebook и WhatsApp. „Служителите на FTC ще проверяват детайлно и ще продължават да следят бизнес практиките на двете компании, за да са сигурни, че Facebook и WhatsApp спазват обещанието си". 

Европейската комисия благослови сделката през изминалата седмица без условия. Тя не е установила някакви недостатъци за потребителите, които и след сливането ще продължат да разполагат със широка гама от алтернативни приложения за комуникация. Силната доминация на двете компании не представлява проблем за ЕС, смята комисията. Пазарът на приложения за съобщения се характеризира с кратки цикли на иновации и променящи се пазарни позиции, се казва в позицията на ЕК. В допълнение преминаването от едно приложение на друго се случва много лесно.

ЕК е анализирала само пазара на приложения за смартфони, тъй като WhatsApp не се предлага за други устройства. За конкуренти комисията счита продукти като Line, Viber, Telegram, WeChat и Hangouts на Google. Друг подобен доставчик е придобитата в петък от Yahoo компания MessageMe. Освен това интернет пионерът води преговори за участие в Snapchat.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още