IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френски регулатор може да глоби Facebook заради трафика на данни

Той настоява компанията да спре да следи хората, които не са потребители на социалната мрежа

09:42 | 10.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Френски регулатор нареди най-голямата социална мрежа Facebook да спре да следи хората, които не са потребители на социалната мрежа, без позволение, както и да прехвърля данни за тях в САЩ. Ако компанията не се съобрази с това, тя може да се сблъска с глоба, пише Ройтерс. 

Решението идва след постановление от октомври миналата година, което обяви за невалидно старото трансатлантическо споразумение, известно като Safe Harbor. То беше свързано с трансфера на данни между Европа и САЩ. Документът беше обявен за невалиден, тъй като защитата на информацията от страна на САЩ беше сметната за недостатъчно добра.

“Facebook прехвърля лични данни в САЩ, базирайки се на Safe Harbor, въпреки че Върховният съд на Европейския съюз обяви подобни трансфери за невалидни на 6 октомври 2015 г.“, посочва регулаторът CNIL в изявление.

От своя страна Facebook твърди, че прехвърлянето на данни е съобразено с европейските закони. От компанията посочват още, че защитата на личните данни на хората е в сърцевината на това, което тя прави.

Но регулаторът е категоричен, че Facebook следи хората, които не са потребители на услугата, без те да знаят това.

Това не е първият път, в който социалната мрежа си има проблеми с регулаторите в чужди страни. Миналата година тя трябваше да спре да следи потребителите в Белгия, след като регулаторът в страната отнесе въпроса до съда.

Холандските, испанските и германските власти също започнаха разследвания на практиките на социалната мрежа.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още