IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брентът поскъпва с 2,5%, но остава под 50 долара*

Въпреки покачването на цените свръхпредлагането продължава да тежи на пазара, смятат експерти

16:27 | 16.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Брентът поскъпва с 2,5%, но остава под 50 долара*

Цените на петрола отчитат повишения в петък, като търгуваният в Европа сорт Брент остава в подножието на психологическата граница от 50 долара за барел. Въпреки това анализатори смятат, че покачването е само краткосрочно и че свръхпредлагането продължава да тежи на енергийния пазар.

Фючърсите върху суровината с доставка през март бележат ръст от 2,50% до 48,48 долара за барел.

Същевременно в САЩ WTI напредва с 1,44% до $ 46,92 долара за барел.

"Цените на петрола постигнаха възстановяване вследствие на слабостта на долара, но спаднаха обратно с оглед на убежденията, че търсенето ще се забавя", каза Яспер Лаулер от CMC Markets.

Анализаторите на TD Securities предполагат, че цените на петрола ще бъдат средно 40-42 долара за барел през това тримесечие.

В януарската си прогноза за пазара ОПЕК прогнозира, че търсенето на петрол ще спадне до 28,8 млн. барела на ден през тази година от 29,1 млн. през 2014 г.

Прогнозите акцентират върху несъответствието между търсенето и предлагането, което петролният картел задържа при 30 млн. барела на ден по време на годишното си заседание през ноември въпреки призивите за намаление от страна на някои членове.

В същото време производството от нетрадиционни източници в САЩ вероятно ще достигне почти безпрецедентни нива през следващите две години, сочат оценки на експерти.

Според месечната прогноза на Администрацията за енергийна информация американското производство ще се покачи до 9,5 млн. барела на ден през следващата година, което ще е втората най-висока стойност в историята.

Нещо повече, седмичните данни на правителството показаха, че търговските запаси на суров петрол са нараснали с 5,39 млн. барела до 387,8 млн. барела – най-високото ниво от юни.

* Актуално към 16:00 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още