IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП: Втечненият газ намалява зависимостта ни от внос от авторитарни режими

Европейските депутати изразиха и своите опасения от реализацията на "Северен поток" 2

14:16 | 25.10.16 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Втечненият природен газ е един от начините за намаляването на зависимостта на ЕС от внос на петрол и газ от авторитарни режими. Това е записано в доклада на европейския депутат Андраш Дюрк относно стратегията на Европейския съюз за втечнения газ и неговото съхраняване.

Докладът, публикуван на страницата на европейския парламент, беше дискутиран в пленарната зала в понеделник и подкрепен при гласуването по-рано във вторник. На базата на доклада ЕП изготви незаконодателна резолюция, одобрена с с 415 гласа "за", 223 "против", а 55-ма депутати се въздържаха при гласуването. 

В доклада е записано още, че част от инфраструктурата, изградена за приемане на втечнен газ в Европа, в момента не се използва ефективно и причината е високата цена на суровината. Търсенето на втечнен газ е слабо, но в последните месеци се заражда световна тенденция към увеличаване на капацитет за втечняване на газа и това ще има въздействие върху европейските газови пазари.

В документа е изразено и опасението от плановете на Русия да разшири "Северен поток" и въздействието на това решение върху енергийната сигурност и диверсификацията на източниците на доставки в ЕС.

Стратегията за втечнен газ ще залегне в Енергийния съюз, който предстои да бъде създаден. В своя доклад ЕП отчита, че повечето западни страни в общността са добре подготвени да приемат втечнен природен газ. В Източна Европа обаче държавите са зависими от старите газопроводи, по които тече суровина, идваща основно от Русия. По този начин регионът е силно зависим от един доставчик.

Според анализите на Европейската комисия (ЕК) и на ЕП втечненият газ представлява около 13% от общия внос на газ в ЕС. Зависимостта на общността от Русия по отношение на природния газ е голяма - около 40% от вноса през газопроводи. На следващо място се нареждат Норвегия (30%) и Алжир (13%).

Парламентът изразява и своите опасения за  растящия внос на газ от Русия - със 7% повече през 2015 година, спрямо 2014 година и възприемат втечнения газ като възможност за намаляване на зависимостта от руския газ, но играе роля и за увеличаване на ефективността и разгръщането на енергията от възобновяеми източници.

Като цяло Европа има достатъчно терминали за втечнен газ, за това и от ЕП призовават в своята незаконодателна резолюция ЕК и държавите от общността по-скоро да стимулират по-ефективното използване на съществуващата инфраструктура за втечнен газ и да изгради липсващата инфраструктура.

Докладът обръща внимание и на съоръженията за съхранение на газ, до които трябва да имат достъп повече държави от общността. Като приоритетни за добив на газ се определят още и регионите в Черно море, Средиземно море и Каспийския регион.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 7 години
Като бях дете в училище под сурдинка ни внушаваха че не трябва да се пие кока кола не защото има змного захар , а защото е американска и от нея бърза ставаш алкохолик.Сега ни подсказват същото, но с обратен знак.О, времена , о....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Ми ние си го правихме, ние ше си го точиме. Вие ше си точите некой ден американските Марици и ВЕИ-тата... И айтисиктира... Може и НОИ да си точите след неколко години, като изчезнеме ние... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 5
khao
преди 7 години
както обикновенно, предполагаш грешно :):) което е допустимо за дементирал от комунизма старец като теб :):) .... те даже не са живи, а вие продължавате да точите АЕЦ и днес...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
С тея глупости дето ги мислят американците , най много Путин да им излезе с техните номера , да слезе още надолу с цената на газта , да видим тогаз кой ше иска да е "независим от авторитарни режими "и да си купи "правилната политически"американска стока !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 1
Hahoto
преди 7 години
Те хбу си глаголят и гласуват за втечнения газ, *** ке доде онуй човече от Валония, ще запъне крак, ще викне "Йок" и айдяяя, коню у ряката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
црървули, дагае'м... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Това дедо ти, дето живял с един чифт ***, ли ти го каза, или баба ти, дето не била стъпвала в църква? Щот само некой, дет акъл за един чифт *** има, може да формулира тезите, дето ти ги ръсиш тука след заслужения обяд с пица на парче, обилно полята с кечуп - предполагам - солидно, капиталистическо парче, адекватно на високите ти доходи... Тоя акъл требе и он да се рани... хихихи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 10
khao
преди 7 години
уау с "бихме искали ...." се извиват ръце ... впечатлен съм, много елегантен тоя сенатор :):):)Довечера като идеш в супера за хляб недей да казваш "бих искал един хляб", че магазинерката мое да викне полиция и да те обвини в заплаха :):)супер ме разсмиваш, дано и не си вярваш много ;) ае лека
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
Ти трябва по-добре да знаеш за извиването на ръце. Не Путин е кацал в неделя за бърза демократична среща с премиера на България, дето няма нищо общо с извиването на ръце. Ама вие демократите по-добре ги разбирате тези неща.Сенатор Джон Маккейн: "Бихме искали да видим по-малко руско участие..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 7
khao
преди 7 години
еми като изнасяме евтиния зада храним партийните ти другари и бившето ссср, така се получава ...но елегантно тази част е премълчаваш :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още