IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина ще търси пари по "Плана Юнкер" за LNG терминала край Александруполис

Правителството одобри общо 42 проекта на стойност 5,4 млрд. евро, с които ще кандидатства по инвестиционния план

11:43 | 14.05.16 г. 2
Атина ще търси пари по "Плана Юнкер" за LNG терминала край Александруполис

20 енергийни проекта на обща стойност 1,97 млрд. евро одобри гръцкото правителство на Гърция за включване в списъка с предложения, които да бъдат финансирани по Инвестиционния план за Европа, придобил публичност като "Плана Юнкер".

Сред проектите, за които Атина ще очаква европейско финансиране по плана, е и терминалът за втечнен газ край Александруполис. Този проект е обвързан и с плановете за изграждане на интерконектора IGB, който ще свърже газопреносните мрежи на Гърция и България в точките Комотини и Стара Загора. Плановете са през този терминал да бъдат осъществявани доставки на втечнен газ, включително и от САЩ, за региона.

Терминал за втечнен газ не може да бъде изграден в Черно море, заради ограниченията, които налага Турция за преминаване на петролни танкери през Босфора.

Освен LNG терминала край Александруполис Атина ще опита да получи финансиране по плана още и за нови вятърни турбини, хидроелектрически  и соларни паркове, както и за геотермални проекти и изграждане на електропроводи, свързващи о. Крит с Пелопонес.

Икономическият съвет към правителството е одобрил общо 42 проекта на стойност 5,39 млрд. евро, посочва Ana Mpa.  Освен в областта на енергетиката южната ни съседка ще търси финансиране по инвестиционния план още и за пет проекта в областта на транспорта на обща стойност 1,44 млрд. евро.

Атина ще кандидатства за пари и за подобряване на туристическата инфраструктура, за проекти в областта на комуникациите, както и развитието на иновативни технологии.

"Планът Юнкер" беше лансиран от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в началото на мандата му през 2014 година. Целта му е да "мобилизира" 315 млрд. евро инвестиции, които да изведат европейската икономика от кризата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ACA
преди 7 години
Много добре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 7 години
я да видим сега американоския проект ще бъде ли платен от германчетата или не :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още