IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП: Втечненият газ намалява зависимостта ни от внос от авторитарни режими

Европейските депутати изразиха и своите опасения от реализацията на "Северен поток" 2

14:16 | 25.10.16 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Втечненият природен газ е един от начините за намаляването на зависимостта на ЕС от внос на петрол и газ от авторитарни режими. Това е записано в доклада на европейския депутат Андраш Дюрк относно стратегията на Европейския съюз за втечнения газ и неговото съхраняване.

Докладът, публикуван на страницата на европейския парламент, беше дискутиран в пленарната зала в понеделник и подкрепен при гласуването по-рано във вторник. На базата на доклада ЕП изготви незаконодателна резолюция, одобрена с с 415 гласа "за", 223 "против", а 55-ма депутати се въздържаха при гласуването. 

В доклада е записано още, че част от инфраструктурата, изградена за приемане на втечнен газ в Европа, в момента не се използва ефективно и причината е високата цена на суровината. Търсенето на втечнен газ е слабо, но в последните месеци се заражда световна тенденция към увеличаване на капацитет за втечняване на газа и това ще има въздействие върху европейските газови пазари.

В документа е изразено и опасението от плановете на Русия да разшири "Северен поток" и въздействието на това решение върху енергийната сигурност и диверсификацията на източниците на доставки в ЕС.

Стратегията за втечнен газ ще залегне в Енергийния съюз, който предстои да бъде създаден. В своя доклад ЕП отчита, че повечето западни страни в общността са добре подготвени да приемат втечнен природен газ. В Източна Европа обаче държавите са зависими от старите газопроводи, по които тече суровина, идваща основно от Русия. По този начин регионът е силно зависим от един доставчик.

Според анализите на Европейската комисия (ЕК) и на ЕП втечненият газ представлява около 13% от общия внос на газ в ЕС. Зависимостта на общността от Русия по отношение на природния газ е голяма - около 40% от вноса през газопроводи. На следващо място се нареждат Норвегия (30%) и Алжир (13%).

Парламентът изразява и своите опасения за  растящия внос на газ от Русия - със 7% повече през 2015 година, спрямо 2014 година и възприемат втечнения газ като възможност за намаляване на зависимостта от руския газ, но играе роля и за увеличаване на ефективността и разгръщането на енергията от възобновяеми източници.

Като цяло Европа има достатъчно терминали за втечнен газ, за това и от ЕП призовават в своята незаконодателна резолюция ЕК и държавите от общността по-скоро да стимулират по-ефективното използване на съществуващата инфраструктура за втечнен газ и да изгради липсващата инфраструктура.

Докладът обръща внимание и на съоръженията за съхранение на газ, до които трябва да имат достъп повече държави от общността. Като приоритетни за добив на газ се определят още и регионите в Черно море, Средиземно море и Каспийския регион.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 7
khao
преди 7 години
Мосул е В Ирак :):) да почнем от тук, и после би ли ми припомнил пред какво търговско споразумение е бил изправен Ирак ? бомбата си е бомба, нито е демократична, нито авторитарна ... както и празната приказка е празна, като няма каква да кажеш, обвиняваш че някой си биел *** на другия край на света ... ама мурзилската съдба не е лесно, хем да си т.ъп, хем нагъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 7 години
И нас така ни убеждаваха колко е кофти атомната електроенергия, особено от стари, изплатили се реактори и колко по-добре ще сме на ток от ***, щот си бил наш. То не, че и уранът не си беше наш... Но сега вече знаем колко по-независими и щастливи сме с американски ток от български ***! Даже вече забравихме, че некога токът е бил 7-8 стотинки. И на втечнен газ ше свикнеме, къде ше ходиме... Даже на нас чак от Полша щели да ни го карат, както и доматито и ябълките. Щото на поляците им излизал много скъп втечнения и терминала така им стоял залуду, както и доматито, дет им го изядохме зимъска... Те доматито го гледат в оранжерии цела зима, а тех ги топлат с последен модел американски LNG от чисто новия им терминал. И тогава вече ше ги стигнеме германците, щот те щели да си мизерстват на тръбен газ... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
fri
преди 7 години
потърсете в гугъл, който не знае за Северен поток 2свързва директно Русия с Германия през Балтийско море
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
KPetkov
преди 7 години
Най-добре ще ти отговорят тези в Мосул и Ирак. Така като гледам и демократичните и авторитарните бомби еднакво добре гърмят, не подбират умерен ли си, неумерен ли си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 9
khao
преди 7 години
абе а по опорките пише ли как извиват ръце ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
KPetkov
преди 7 години
Демократично избрани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 11
khao
преди 7 години
южен пАток ли визираш, пак авторитарни се наричат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 8
Kosto
преди 7 години
А режими които ти извиват ръцете да подписваш "търговски споразумения" как се наричат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още