IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирак възнамерява да наводни пазара на петрол, увеличавайки износа си

Това е поредната част от стратегията на ОПЕК да ограничи американските шистови компании

10:37 | 27.05.15 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ирак извежда стратегията, с която Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) защитава дела си от световния пазар на петрол, на съвсем ново ниво, съобщава Bloomberg.

Според графиците за доставка страната планира да увеличи износа си на суров петрол с 26% до рекордните 3,75 млн. барела на ден през следващия месец, което е знак за засилване на стратегията на ОПЕК да подкопае американските шистови компании в сегашната бъркотия на пазара.

Допълнителното количество петрол на Ирак се равнява на около 800 000 барела на ден или повече от производството на Катар, също член на ОПЕК. Очаква се останалите страни членки на ОПЕК да одобрят политиката си за поддържане на производствените си нива на срещата, насрочена за 5 юни.

Макар графиците за доставка да не са гаранция за бъдещо производство, те са показателни за това, което може да последва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
Системата нещо ми отразява гласовете много избирателно: Някои отчете и вписа, други - съвсем не ***. Иначе, цената на петрола в момента се натиска *** докрай на принципа "след нас и потоп". Явно, целят да взривят света в най-скоро време, негодниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Стефчо
преди 8 години
назначете си читав редактор...коя част на Ирак - оная на ИД или другата дето едвам се крепи на власт. Ами те са на стотина километра от Багдад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
nobel
преди 8 години
Ако се замислим, реално погледнато това не е много добра новина. Когато американците решиха да свалят цените на петрола, за да срутят руската икономика те можеха да го направят и по друг начин. Можеше да наводнят света с електрически автомобили и по този начин да намалят консумацията, а оттам и цената на петрола. Вместо това, те избраха най-лесният начин - чрез увеличаване на добива. Ниските цени на петрола в момента забавят така желаната от много колеги ВЕИ - революция с десетилетия. Компанията Тесла, благодарение на високите цени беше тръгнала да излиза на печалба по едно време. Сега чувам, че пак затъва. Но така се случва всеки път, когато политиците се опитат да се намесят в работата на сложни и деликатни механизми, какъвто е пазарът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Чудесно. Да го наводняват. По-точно да го петрол-няват на макс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
alexx
преди 8 години
Май не са им посадили достатъчно демокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още