IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява на фона на последните преговори за ядрената програма на Иран

Не можем да очакваме прилив на петрол, тъй като не е ясно кои санкции срещу Техеран и кога ще бъдат вдигнати, посочва анализатор

11:38 | 01.04.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Петролът поевтинява на фона на последните преговори за ядрената програма на Иран

Петролните фючърси отбелязват спад в сряда на фона на спекулациите, че може да бъде постигната сделка в последния момент за ядрената програма на Иран. Ефектът от сделката би бил увеличен износ на ирански суров петрол на световните пазари, пише агенция Ройтерс.

Преговорите между Иран и шестте световни сили, целящи да разрешат спора около ядрената програма на Техеран, продължават след изтичането на крайния срок във вторник. Страните се приближиха до постигането на сделка, но не успяха да се споразумеят за ключови детайли като отмяната на санкциите на ООН.

Усилията за постигане на рамков договор ще продължат в сряда сутринта в швейцарския град Лозана.

Фючърсите на петрола сорт Брент за доставка през май поевтиняват с 10 цента до 55,01 долара за барел към 11:00 часа българско време, след като отписаха 1,18 долара във вторник. Фючърсите са поевтинели с 8% през последната седмица на фона на очакванията за постигане на ядрена сделка.

Американският суров петрол с доставка през май се търгува с 23 цента по-ниско до 47,37 долара за барел, след като отписа 1,08 долара във вторник.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че е постигнато общо съгласие по всички ключови аспекти на бъдещата сделка, цитиран от агенция ТАСС. Дипломат, пожелал да остане неназован, по-късно отрече, че е било постигнато споразумение.

Разговорите са достигнали застой, когато САЩ са предупредили, че са готови да ги изоставят напълно, а Иран е потвърдил своите „ядрени права". Дипломатите са предупредили, че постигнатото споразумение вероятно ще бъде крехко и непълно.

Иран в момента произвежда около 2,8 млн. барела на ден, въпреки че западните санкции ограничават износа му до около само 1 млн. барела на ден. Страната поддържа около 30 млн. барела суров петрол на своя флот от петролни танкери.

„Независимо дали ще има сделка за иранската ядрена програма или не, не можем да очакваме прилив на петрол на пазара като последствие“, заяви директорът на пазарите за суровини и петролна стратегия в BNP Paribas Хари Чилиндуириан пред Ройтерс. „Несигурността за това кои санкции ще бъдат вдигнати и за момента на вдигането им предполагат, че Иран няма да бъде в състояние да допринесе съществено за текущото свръхпредлагане на пазара".

По-големите доставките от ОПЕК също оказват натиск върху цените на петрола. Проучване на Ройтерс показа, че нефтеният картел е увеличил предлагането през март до най-високото му ниво от октомври.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
"Не можем да очакваме прилив на петрол, тъй като не е ясно кои санкции срещу Техеран и кога ще бъдат вдигнати, посочва анализатор" ... и сгреши:Да очакваме може. Друг въпрос, дали и кога ще се сбъднат очакванията....Ама пишещите такива "дреболии" не ги бъркат - те да си заработят надницата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още