IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядрената сделка с Иран може да доведе до рязък спад на цените на петрола

Техеран може да започне да изнася между половин и един милион барела дневно, ако бъдат вдигнат санкциите

10:25 | 17.03.15 г. 10
Автор - снимка
Редактор
Ядрената сделка с Иран може да доведе до рязък спад на цените на петрола

Иран, САЩ и неговите съюзници водят преговори за ядрена сделка, която би могла да промени много неща. Може би най-бързият ефект би бил цената на петрола, пише The Wall Street Journal.

През последните години иранския износ практически бе ограничен от западните санкции, които целят да притиснат Техеран заради ядрените му амбиции. Сделка, която да намали тези санкции, би могла да означава половин милион барела дневно или повече ирански суров петрол, отправящ се към пазара, който и сега усеща свръхпроизводство, прогнозират анализатори.

Световните цени на суровия петрол вече са под натиск и сделката би могла да ги свали още по-ниско. Цените на американския петрол достигнаха шестгодишно дъно в понеделник след нови сигнали, че запасите заливат пазара.

Някои трейдъри се обосноваха с разговорите между ирански и американски политици тази седмица като аргумент за залозите си за нов спад.

Спадът дойде въпреки, че преговарящите заявиха, че все още има дълъг път за постигане на сделка до крайния срок 31 март. Миналата седмица писмо от Републиканците в Сената заплаши да отхвърли каквато и да е постигната сделка, което добави ново измерение към преговорите, водещи се в Швейцария.

„Какво ще стане с Иран е важно, тъй като ще има директно влияние върху доставките на петрол“, заяви Дейвид Хъфтън от лондонската брокерска фирма PVM.

Инвеститори и анализатори твърдят, че светът и особено САЩ остават потопени в изобилие от суров петрол. Те твърдят, че в близко бъдеще повишаващите се запаси и силното темпо на добив ще продължат да притискат цената на петрола, която спадна с 52% през последните шест месеца и с 59% спрямо пика си през юни 2014 г.

Фючърсите за доставка на суров петрол през април поевтиняха с 96 цента, или 2,1%, до 43,88 за барел на борсата в Ню Йорк. Това бе пета поредна сесия на спад и най-ниското ниво от март 2009 г.

Западът постави лимита върху иранския износ сравнително скоро, като част от по-всеобхватни икономически санкции, които действат от десетилетия. Тяхната цел е да накарат Техеран да седне на масата за преговори за своята ядрена програма. Вашингтон и неговите съюзници твърдят, че Иран се опитва да построи ядрени оръжия, а Техеран настоява, че програмата е за мирни цели.

Въпреки че сделката изобщо не е сигурна, иранският министър на петрола Бижан Зангех заяви в понеделник, че страната би могла да удвои износа си много бързо.

„В случай, че международните санкции срещу Иран са вдигнати, един милион барела на ден ще бъдат добавени към добива и износа на суров петрол на страната в следващите месеци“, заяви Зангех пред информационната агенция Shana. Той също така прогнозира, че допълнителни доставки от Иран не биха „оказали значително влияние върху цените на суровия петрол и световните пазари“.

Иран вече сигнализира на азиатските си клиенти за покупки на допълнителни количества, твърдят двама петролни политици от Иран. „Ние заявихме на нашите азиатски клиенти, че сме готови да доставяме повече, когато санкциите бъдат вдигнати“, заяви единият ирански политик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
pif79
преди 9 години
Моля редакторът на сериозен сайт като този да обръща внимание на граматиката, дразни:"Спадът дойде въпреки, че преговарящите ..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Аз бих сложил некой лев на ХЪБ-а на нашия ХЪБит... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 9 години
Янките от много комбинации и схеми така се оплетоха, че в момента са класическа илюстрация на приказката "Хитрата сврака с двата крака". От зор да са навсякъде и всичко да командват така са се разкрачили, че всеки момент ще се разчекнат и ще им се изсипе карантията... хаха!С Иран от много санкции, заплахи и лупинги са в цугцванг, а докъде ще се докарат с Турция .... а с Русия.... а още не са се почвали с Китай.... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
wenci
преди 9 години
Изобилие и в изобилието - криза :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 11
Internet
преди 9 години
Ха сега де. Кеф ти добив от Мексиканския залив - до минимум 49 долара за барел, кеф ти шистов петрол - до минимум 69 долара за барел. Иначе смърт. Остава само добивът в Тексас, нто той е малко вече.Кеф ти експозиция на Улс Фарго и още сума ти банки до 100 млрд долара всяка към шистоваците.Кеф ти накрая и препълнен федерален резерв с петрол и няма как да се поддържа цената от правителството над 49 долара за барел..Сега краварите ще си платят за всичките си исторически престъпления
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 4
nobel
преди 9 години
Както биха казали някои колеги - никакви проблеми нямат американците с тавана. Като е таван да не е закован. Може да се мести. Преди последното вдигане бяха го вдигали 74 пъти. Последният път им беше 75-ия. Щом едно нещо може да се мести толкова много пъти, защо да не може да се премести още един път. Даже не разбирам за какво изобщо служи тоя таван, след ката толкова често се налага да го местят. Направо да го махат. Ще си спестят много излишен труд от следващото преместване. Гърците като си нямат таван да не би да им е зле?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 5
0pk
преди 9 години
Ама какво стана с тавана на дълга? Ще има ли прилив на нов заем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 6
0pk
преди 9 години
И като на залей тоз петрол, чак ше се дигне цената на бензина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още