IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв ще бъде изходът от задънената улица на петролните пазари?

ОПЕК и ситуацията около Иран ще са основните движещи фактори за "черното злато" до края на 2015 г.

15:05 | 10.03.15 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Да хвърлим поглед към международните пазари. Къде наблюдаваме най-голяма динамика и възможност за инвестиране в момента, пита се CNBC?

Да не би това да са инструментите с фиксирана доходност в еврозоната, където „базуката на Драги“ заличи всяка възможност за привлекателност със смешно ниските лихви по облигациите? Или пък това е технологичният сектор, където балонът се разду над мащабите от периода около 2000-та година?

Далеч по-добре е да пренебрегнем рухването на доходността в еврозоната и нестабилния технологичен бум и да се концентрираме върху много по-привлекателната, но същевременно и брутална битка, която се води на петролния пазар.

През миналата седмица InterContinental Exchange разкри, че хедж фондове и спекулантите са навлезли в търговията с петрол до нива, невиждани от средата на миналата година. Спомняте си средата на 2014 г., когато суровият петрол все още се търгуваше при 110 долара за барел – почти двойно над равнището, където се намира се сега.

Големият въпрос е, какво ще се случи оттук нататък след няколкото относително спокойни за измененията на цените седмици и как би реагирал пазарът на един евентуален масивен пристъп на нестабилност? Изглежда е прекалено рано да прегърнем напълно тезите, че пред "черното злато" предстоят единствено мрачни перспективи.

Всъщност брентът се представи фантастично през февруари, след като в определени моменти се срина дори до под 50 долара за барел. Защо обаче "мъртвата котка" отскочи, игнорирайки ужасните привидно краткосрочни фундаменти?

Въпреки вълненията около спадането на броя на платформите за добив и съкращенията на разходите в целия добивен сектор все още има свръхпроизводство. И то не само в САЩ, но и в целия свят.

Интересно е, че хората, които са част от индустрията и са наблюдавали цикъл след цикъл като настоящия, продължават да твърдят, че лекът за по-ниските цени са още по-ниски цени. Но тогава какво ще се случи с баланса между търсенето и предлагането? Е, много от световните петролни кладенци просто не могат да си позволят да спрат.

Със сигурност обаче едно е ясно – ключовите фактори, които ще влияят на цената в бъдеще тепърва ще излизат на преден план. В момента сме на етап предястие.

За мнозина основното събитие ще дойде през юни. Това е месецът, за който е насрочена следващата среща на Организацията на страните износителки на петрол заседание (ОПЕК). Групата вероятно ще отрази тенденциите в търсенето и предлагането и ще зададе новия курс на движение на цените. 12-те страни от ОПЕК са отговорни за около една трета от световното производство.

В края на юни пък е крайният срок за ядрената сделка с Иран. Ако - и това е едно голямо "ако" - Иран се сдобие с рамково споразумение до края на този месец, страната отчаяно ще поиска да засили производството на петрол възможно най-бързо. Това обаче може да отнеме месеци, ако не дори и години.

Иран не просто иска да се отлепи от сегашното ниво на производство от 2,8 млн. барела на ден. Техеран иска първо да стигне до 4 млн. барела, който произвеждаше през 2008 г. и след това да засили активността още и още. Това обаче би нагнетило комуникациите по оста Иран-Саудитска Арабия, която в момента е най-големият производител в рамките на ОПЕК.

Да, историята с растежа на производството на Иран на пръв поглед не е особено значима, но в действителност други привидно ключови фактори, като свиването на броя на платформите в САЩ или износът на Либия, бледнеят на нейния фон.

Изглежда, че криворазбраната война на петролния пазар в момента може да доведе само до задънена улица до средата на годината. След това вероятно ще се насладим и на реалната битка. Залозите не спират, но с оглед на влиянието на ОПЕК екстремните коментари за цена от 20 долара за барел изглеждат по-скоро нелепи на фона на перспективата цената да поеме нагоре до стойност около 90 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Aтанасио, а за финансовата грешка теория имаш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 9 години
Доклада на ООН е грешен - http://***.greentech.bg/?p=21201 - защото са сгрешени запасите на петрол - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231 Готов съм да застана пред всички академии на науките ,експерти и NASA за да обясня подробно и защо шистовият газ е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1564648277146734Около 6% от свет.БВП трябва да се инвестират в точно определени неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558А тези 6% ще дойдат от забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685СТАВА ВЪПРОС ЗА ЖИВОТА НИ И ЗА ЖИВОТА НА ДЕЦАТА НИ ,И ВНУЦИТЕ ЗАЩОТО АКО НЕ СЕ ВЗЕМАТ МЕРКИ ВЕДНАГА(до1-2год.)ДА СЕ ЗАПОЧНЕ ТРАНСФОРМАЦИЯТА ЩЕ ИМА МИЛИАРДИ ЖЕРТВИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
nide
преди 9 години
Само за протокола:Baltic Dry Index удари исторически ново рекордно дъно, след огромните разходи за QE и монетизация! През последните 5-6 месеца индекса свързан с международното търсене и доставка на стоки и суровини се срина от 1456 (11.2014) до 509 (02.2015). BDI предлага по-вярно отражение на света около нас, защото за разлика от други индекси и показатели не е изложен на пряка или непряка манипулация, т.е. няма пари, преминаващ през него. Срива на този индекс за икономическа активност е определено обезпокоителен за състоянието на световната икономика.Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
ivanrog
преди 9 години
Цената на петрола не се определя от моментното потребление и производство, а от очакванията за тях. Когато добавите към това и чисто спекулативния характер на борсите последните години всичко си идва на място. В днешно време една компания/стока може да изгуби много повече от негативен слух, от колкото от реалните й финансови данни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
Internet
преди 9 години
Много петролни министри на страни от ОПЕК, включително и Али ал-Наими от Саудитска Арабия, защитиха ноемврийското решение на организацията да не намалява производството, за да да поддържа пазарния си дял, като бъде ограничен добивът на по-скъпи производители като САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
nobel
преди 9 години
Тази стока, която е най-произвежданата и потребявана в света и се потребява непрекъснато и от всички, да вземе цената и из един път да падне толкова много няма как да е станало без понижено потребление. Спадането на цената дори не се измерва с проценти, а е в ПЪТИ. Такова понижение, поне според мен няма как да се получи без понижено производство. Имам предвид производство на стоки. Което ме навежда на мисълта, че статистиките за световната икономика са меко казано неточни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още