IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК: Търсенето на петрол не показва признаци на ускоряване

То ще нарасне леко до около 29,2 млн. барела на ден през тази година, показва доклад на организацията

16:04 | 09.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ОПЕК: Търсенето на петрол не показва признаци на ускоряване

Ръстът на търсенето на петрол все още не показва никакви признаци на ускоряване, посочи в доклад Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Въпреки това картелът реши да запази очакванията си за търсенето през 2015 г., прогнозирайки, че ниските цени ще тласнат към растеж търсенето на суровината по-късно през годината.

В месечния си доклад ОПЕК прогнозира, че търсенето на суров петрол ще нарасне леко до средно около 29,210 млн. барела на ден през тази година, което е с около 430 хил. повече спрямо предишната прогноза.

"Цените на суровия петрол започнаxa 2015 г. в близост до шестгодишно дъно на фона на силното световно предлагане, което изпрати надолу стойностите с близо 60 на сто от юни 2014 г. насам. Ръстът на търсенето на петрол пък все още не показва признаци на ускоряване", заявяват от ОПЕК.

"Този път резкият спад в цените се дължи главно на свръхпредлагането. В резултат по-ниските цени вероятно ще помогнат за ускоряване на темпа на растеж на търсенето на петрол", допълни групата, цитирана от CNBC.

Суровият петрол продължи похода си надолу през целия януари след "преливащите доставки и вялото търсене", които натежаха върху цените, констатира ОПЕК. Както брентът, така и американският суров петрол приключиха месеца под границата от 50 долара за барел за първи път от повече от 5,5 години.

През миналата седмица от Саудитска Арабия – най-големият производител на суровината в рамките на картела, посочиха, че ще продължат да свиват паричните си резерви и да използват силата си, за да реагират на бурята на петролните пазари. По думите на финансовия министър Ибрахим Абдулазиз Ал-Асаф страната е подготвена за дълъг период на евтин петрол.

"Ние се поучихме от миналото... Очевидно за петролния пазар вече всеки знае, че преминава през възходи и падения, върхове и дъна", каза той.

Междувременно ОПЕК намали прогнозата си за доставките на петрол от производители, които не попадат в състава на картела до средно 850 000 барела на ден през 2015 г. Равнището е с 420 000 барела под прогнозата от миналия месец, което ОПЕК отдава до голяма степен на забавянето на шистовия бум в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още