IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия е подготвена за дълъг период на евтин петрол

Сривът на цените поставя страната в по-изгодна изходна позиция през 2015 г., смятат експерти

13:26 | 05.02.15 г. 6
Саудитска Арабия е подготвена за дълъг период на евтин петрол

Саудитска Арабия ще продължи да свива паричните си резерви и да използва силата си, за да реагира на продължаващата буря на петролните пазари, заяви пред CNBC финансовият министър на страната.

По думите на Ибрахим Абдулазиз Ал-Асаф страната е подготвена за дълъг период на евтин петрол.

"Ние научихме от миналото... Очевидно за петролния пазар вече всеки знае, че преминава през възходи и падения, върхове и дъна", каза той.

Цената на петрола се понижи с около 60 на сто от средата на юни миналата година насам и повдигна опасения от фалити на производители и рецесии в икономиките, които разчитат на износа на петрол, като Русия и Венецуела.

"Ние разполагаме с ресурси... трябва да изградим буфери за поддържане на нашата политика, а не да ги нарушаваме, така че аз съм сигурен, че ние ще бъдем в състояние да продължим това", каза Ал-Асаф.

Една възможна последица от по-ниските цени на петрола е свиване на шистовия добив в САЩ, заяви през миналата година Международната агенция по енергетика (МАЕ). Според експертите през 2015 г. американските инвестиции в сектора могат да спаднат с 10 на сто.

Саудитска Арабия е лидер в износа на петрол в света и един от най-големите производители. Страната е основен производител в района на Персийския залив и е в състояние да намалява и разширява производството си по-свободно, отколкото някои от своите съседи.

Страната също така е ключов член на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), чиито нежелание да намали производството си се разглеждат като основна причина за по-ниските цени в последните месеци. Слабото търсене, силният долар и процъфтяващият добив в САЩ също са цитирани като ключови причини според МАЕ.

Много анализатори смятат, че ОПЕК цели да "изтласка" САЩ като ключов петролен производител. Посредством свиването на цените добивният бизнес може да се окаже непривлекателен за много от производителите отвъд Океана.

Анализаторите на BNP посочиха в края на миналата година, че Саудитска Арабия ще играе "на криеница". Според очакванията им сривът на цените на петрола ще постави страната в по-изгодна изходна позиция през 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
defensis
преди 9 години
Да, да. За това тази сутрин всичко е нагоре вече с 4 стотинки. Мдааааа. Те наще все са се ненаяли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
eboyanov
преди 9 години
четох някъде че Обамата бил спосориран с 5 млрд долара именно от СА. пък и е необходимо да проследиш арабските вълнения кога почнаха и кой стои зад тях, също така не забравяй че първото нещо в международен план на външната политика на Обама бяха санкцийте срещу Иран а пазарите където Иран продаваше бяха заместени от СА. Така че спокойно конфликт между тях няма да има, независимо дали е демократ или републиканец. Истината е че Чичо Сам сам си е виновен с това си приятелство със СА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Това е чудесно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
azazaz
преди 9 години
А дали възможна причина за тези действия не е конфликт на политически интереси между САЩ и Саудитска Арабия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 1
doba
преди 9 години
Не ги мисли хАмериканците.Междувременно настроението по бензиностанциите е видимо по-добро.;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 16
Internet
преди 9 години
Дълъг период на ниски цени?мъка ми е за американския добив....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още