IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големият залог на ОПЕК

Само историята ще покаже защо Саудитска Арабия не е склонна да намали своето производство

08:14 | 23.12.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ветеранът в анализите на петролния пазар Робърт Мабро веднъж беше казал, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) трябва да промени логото си на пакетче чай, защото „тя работи само, когато е в горещи води“. Ако случаят е такъв, картелът на производителите на петрол трябваше да действа доста отдавна, пише Financial Times.

Цените на петрола спаднаха с близо 50% от средата на юни до днес до най-ниските си нива от 5 и половина години насам. За 12-членната организация това е обичаен бизнес.

С най-големия производител начело – Саудитска Арабия, по време на срещата си през ноември картелът реши да задържи производството на 30 млн. барела дневно въпреки призивите на по-бедните страни-членки на ОПЕК за намаляване на продукцията с цел контрол върху цените.

Пазарните наблюдатели са разединени относно причините зад решението, взето в момент, в който предлагането надминава слабото търсене, а цените на „черното злато“ вървят спираловидно надолу.

Петролният министър на Саудитска Арабия Али ал-Наими каза в четвъртък, че ОПЕК е търсил сътрудничество с други производители на петрол за намаляване на продукцията, но по негови думи тези опити не са били успешни. Ето защо картелът се придвижва към пасивна стратегия, която да позволи на пазара да определя цените.

Редица анализатори вярват, че действията на ОПЕК отразяват стратегията на Саудитска Арабия и нейните съюзници от Персийския залив за запазване на пазарен дял на фона на растящото предлагане на различни енергийни източници от държави, които не са членки на ОПЕК, като шистите в САЩ и дълбоките находища в Бразилия. В основата на това е убеждението, че по-ниските цени ще избутат по-скъпото производство, с което силите на търсенето и предлагането отново ще се балансират.

Но ОПЕК прави голям залог, а натискът върху цената в краткосрочен план може да е по-болезнен от очакваното. Това ще означава, че не е изключено картелът да прибегне до намаляване на производството. Въпреки това Саудитска Арабия даде да се разбере, че няма да съкращава предлагането, освен ако може да понесе товара с другите страни членки на ОПЕК и други големи износители, измежду които е и Русия.

„Смятаме, че едно решение, при което Москва намалява броя на барелите догодина, ще е ключово, за да накара Рияд да предприеме активна политика за стабилизация на цените“, коментира ръководителят на отдел „Суровини“ в RBC Capital Markets Хелима Крофт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Русия обяви, че и те рийш ли нема да намаляват нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
jori
преди 9 години
Това че си пазят пазарния дял ми се струва невалиден аргумент. Петролът се търгува на борси по стандартизирани контракти и там няма значение, кой го е произвел. По-скоро предпочитат да не си намаляват изкуствено приходите. Също така смятат, че намалението на производството ще си дойде по естествен път чрез фалити на шистаци и смяна на диктаторски режими преди собствените им баланси да почнат да страдат. Излиза, че като не правят нищо за изкуственото намаление на предлагането, всъщност помагат за естественото му намаляване. А с евтиния петрол борят и един общ враг - електромобилите. Дори може да са сметнали че идването на електромобилите ще остави петролния ресурс на земята неизчерпан и затова да му правят ликвидационна разпродажба :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
StiLL_aLiv3
преди 9 години
Неможе един да реши да намали, а друг не. Те за това са организация ако един ще намаля всички ще намалят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
fairfax
преди 9 години
Не мога да разбера защо само от С. Арабия очакват да си намалят добивите. Не може ли Русия да си намали производството за да се вдигнат цените? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Само историята ще покаже защо Саудитска Арабия не е склонна да намали своето производство.Е те може да са само две теории-заради шистаците или заради ***. И в двата случая е опасна игра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още