IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела търси съюзници за обуздаване на спада в цената на петрола

Президентът Никола Мадуро обяви скорошна среща на големите производители, на която ще се търсят начини за подпомагане на пазара

16:49 | 18.11.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Венецуела търси съюзници за обуздаване на спада в цената на петрола

В продължение на дълги години страните от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), както и други богати на ресурси държави се възползваха от исторически високите нива на цените на петрола. Сега обаче значителното низходящо движение на цените предизвиква нарастващо недоволство. Очевидно спадът в приходите от продажбите се отразява не само на руския държавен бюджет.

На фона на новия спад на цените на световния пазар за суров петрол Венецуела, която също е член на ОПЕК, продължава да се застъпва за намаляване на продукцията. Президентът Никола Мадуро обяви в телевизионно обръщение, че много скоро ще се състои нова среща на ОПЕК и други държави, на която да се дискутират мерки за подпомагане на пазара. Детайли обаче Мадуро не спомена, предава Ройтерс. 

„Ние ще отбраняваме нашия петрол, нашата индустрия, нашия живот“, казва Мадуро в телевизионната си изява. По-рано и външният министър на страната Рафаел Рамирес замина за разговори в Москва, Алжир, Катар и Иран, за да сондира разработването на обща стратегия. 

Венецуела, която е член на ОПЕК, разчита на приходите от продажбата на суровини, за да изплаща външните си дългове и да финансира социални програми. Страната е един от най-големите износители на петрол и около 95% от валутните й приходи са от продажбата на нефт. Цената на петрола обаче се сви с около 30 на сто от юни насам. Сега цената за един барел (159 литра) петрол от Венецуела е малко над 70 долара. През юни цената възлизаше на 99 долара.

Членовете на ОПЕК ще се срещнат на 27 ноември и тогава могат да вземат решение за намаляване на добива. Това поне досега е обичайна мярка за подкрепа на цените. Както и в предишните случаи обаче има вероятност преговорите да се окажат доста трудни.

Намаляването на квотите за производство е свързано с краткосрочно съкращаване на приходите от изнесения суров петрол. Затова никоя страна на ОПЕК не желае едностранно да избърза с намаление на добива и да добива по-малко суров петрол. Въпреки това и при споразумение в рамките на ОПЕК за намаление на добива не е задължително да се очаква драстична реакция на световния пазар.

Членовете на петролния картел контролират в момента само по-малко от половината от производството на суров петрол в света. Благодарение на повишения добив от шисти САЩ, които са най-големият потребител на петрол, успяват да разширят собствения си добив и по този начин да намалят зависимостта си от ОПЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
saturn79
преди 9 години
колко струваше барелът след финансовата криза през 2008,май беше някъде около 30-35 $.А руснаците се справиха и тогава без много много да мрънкат.какво остава сега когато барелът е около 75-80 $,и то при положение,че ако падне до около 55-60$ за барел шистовият нефт и катранените нефтени пясъци в Канада ще станат неизгодни за дибиване.Американците сами ще си вкарат автогол и ще подкопаят една доходоносна индустрия като шистовата,която все още е в начален етап на развитие и ще дадат предимство на "***".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
Баце, Мадуро е иделания човек на Путин.. ама за друга работа:))) За тая и двамата са безсилни и могат само да седят отстрани... га гледат тъжно, да крякат, да чоплят семки, да плачкат тайничко и/или да псуват гнилия Запад:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
На руските нефтени и газови пишман "тарикати" само срив на нефта и газа може да им вкара акъла в главите достатъчно, за да инвестират и встрани от ресурсите, и да си осъвременят останалите отрасли на индустрията. Сочехме с пръсти щатите но, какво такова, специално и с висока принадена стойност продава Русия, освен оръжие? Ако и да са стигнали 34-дори и 100 млрд$ тези продажби, до 2,2 трлн $ я-а-а, колко много място за останалите отрасли. Само че, къде ги? Проблем, обаче: Никой не знае колко трайно ще е това понижение...и дали няма веднага, след известно възстановяване до днешните и малко по-предишни цени, онези пак да се нахвърлят, накъдето не трябва. Русия ще бъде излекувана само от дълготраен спад в цените на въглеводородите. Ще боли но, само по-силни ще излязат от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
Мадуро обаждаш се на Путин, той е твоя човек за тая кауза :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още