IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кувейт очаква ОПЕК да продължи производствената си политика и след юни

Представител на страната не очаква котировките на петрола да спаднат под 40 долара за барел

17:15 | 10.03.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кувейт е сред най-големите производителки на петрол. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кувейт е сред най-големите производителки на петрол. Снимка: Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вероятно ще запази производствената си политика на срещата през юни, заяви във вторник представителят на Кувейт в Управителния съвет на картела Науал ал Фузая, цитирана от Ройтерс.

Това е първото публично изказване по повод предстоящото решение, което ще бъде определящо за посоката на световните цени на петрола през втората половина на годината.

Много петролни министри на страни от ОПЕК, включително и Али ал-Наими от Саудитска Арабия, защитиха ноемврийското решение на организацията да не намалява производството, за да да поддържа пазарния си дял, като бъде ограничен добивът на по-скъпи производители като САЩ.

Решението накара цената на петрола да потъне под 50 долара за барел и продължи резкия спад от юни до януари 2014 г.

ОПЕК заявява, че пресищането на търсенето с около 1,5 млн. барела на ден ще изчезне, когато търсенето на петрол се увеличи и ръстът на американския добив на петрол отслабне и все повече компании намаляват работещите си платформи.

Ако американските компании се окажат по-устойчиви, отколкото ОПЕК очаква, спадът може да продължи още и дори да се засили. До това може да доведе и сключването на сделка за ядрената програма на Иран между Техеран и Запада, което би позволило на Иран да увеличи износа си на петрол.

Днес Науал ал Фузая заяви на енергийна конференция в Катар, че според нея ОПЕК няма да промени политиката си на следващата среща във Виена на 5 юни. Тя не очаква котировките на петрола да спаднат под 40 долара за барел. В момента суровият петрол тип Брент се търгува около 58 долара за барел.

„Трудно е да се прогнозира цената на петрола, тъй като тя не се движи само от усещанията – цените също така са повлияни от геополитиката, проблемите с доставките в Ирак, Иран“, заяви Фузая. Тя допълни, че ръстът на добива в Ирак е несигурен след сериозните прекъсвания през последните месеци. Завръщането на големите доставки на петрол от Иран пък може да отнеме по-дълго от очакваното, смята тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
Internet
преди 9 години
Обичам подобни признания:Много петролни министри на страни от ОПЕК, включително и Али ал-Наими от Саудитска Арабия, защитиха ноемврийското решение на организацията да не намалява производството, за да да поддържа пазарния си дял, като бъде ограничен добивът на по-скъпи производители като САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още