IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът реагира положително на намаляващите складови наличности

Златото прекрати спада си, започнал по-рано през седмицата

11:33 | 29.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът реагира положително на намаляващите складови наличности

ЕНЕРГИЙНИ СТОКИ

Щатският петрол остана на зелена територия през сесията от четвъртък, след като петролните запаси в САЩ отчетоха спад за 4-та поредна седмица. От друга страна продукцията на суровината продължава да се увеличава.

Най-важната новина от изминалата сесия беше свързана именно с петролните запаси на икономика номер едно в света. Американското енергийно министерство отчете, че резервите за седмицата до 22 май са отчели спад от 2,8 млн. барела. Прогнозите на анализаторите не бяха оправдани, след като те бяха заложили на понижение от 1,5 млн. барела. Петролните запаси в САЩ регистрираха спад за четвърта поредна сесия.

Преди да бъдат публикувани данните, петролът се търгуваше на цена от 56,66 долара за барел, но минути след новината се стигна до спад на „черното злато“ до най-ниската му цена от цена от месец насам. Въпреки волатилната сесия, петролът успя да остане на положителна територия в края на деня. Допълнителна подкрепа суровината получи по-слабия щатски долар и силното търсене на бензин.

Фючърсите върху лек суров петрол с доставка през месец юли поскъпнаха до ниво от 58,31 долара за барел. За сесията от четвъртък печалбата беше oт около 0,6%. Цената на петрола остава във възходящ тренд. Осцилаторът Stochastic индикира, че скоро цената може да достигне до зоната на свръхпродажбите и да започне нов възходящ тренд след консолидацията през текущия месец. За пазарните участници е по-рационално да изчакат цената да направи нужната корекция и да открият отново дълги позиции.

Ключова съпротива може да бъде открита около нивата на 61,80 долара за барел, а главна подкрепа около 55,75 долара за барел. След пробития възходящ тренд от средата на месеца, котировките на „черното злато“ се намират в рейндж от около 4 долара, като се очаква цената да се задържи над 89-периодната пълзяща средна.

ЦЕННИ МЕТАЛИ

Златото отчете ръст в четвъртък и успя да сложи край на започналото силно низходящо движение, което записа по-рано през седмицата. Въпреки ръста от изминалата сесия, жълтият метал отчита загуба от над 1% на седмична база, а главната причина е доброто представяне на щатската валута.

Днес ще бъдат публикувани данните за прогнозния БВП на САЩ за първото тримесечие, като очакванията са за спад от 0.8%. Резултатите от тези данни биха определили посоката, в която ще се движи златото през следващите търговски сесии.

Припомняме, че през изминалата седмица стана ясно, че Федералната банка най-вероятно ще увеличи лихвените проценти през настоящата година и това оказа силен натиск върху търсенето на скъпоценния метал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още