IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо бомбардировките над Йемен разтърсват петролния пазар?

Въпреки че Йемен генерира под 0,2% от глобалния добив на петрол, от по-голяма важност е географското положение

13:42 | 26.03.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Петролна рафинерия в град Мариб, Йемен. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Петролна рафинерия в град Мариб, Йемен. Снимка: архив Ройтерс

Въпреки че Йемен генерира под 0,2% от глобалния добив на петрол, географското разположение на страната я поставя в центъра на световната енергийна търговия.

Държавата граничи със Саудитска Арабия – най-големият износител на петрол, и се намира на ключовия маршрут за доставки от Персийския залив към Запада. Цените на петрола скочиха в четвъртък с над 5%, след като стана ясно, че арабска коалиция започва да бомбардира бунтовниците в държава, която е произвела по-малко петрол от Дания през 2013 г., пише в свой анализ Bloomberg.

Правителството на Йемен се срина в лицето на офанзивата на бунтовниците от движението "Хути". Това накара Саудитска Арабия, най-големия производител на петрол в залива, да започне въздушни удари. Според Рияд хутите са средство на Иран, който е шиитска република и конкурент на сунитска Саудитска Арабия.

„Докато (липсата на... б. ред.) хиляди барели петрол от Йемен няма да бъде забелязана, милиони от Саудитска Арабия ще имат голямо значение", казва Джон Вутрен, който има над 30 години опит в енергийната индустрия и ръководи консултантската компания Vautrain & Co. „Саудитска Арабия е притеснена от евентуални безредици, които може да тръгнат от Йемен", обяснява той.

Йемен е добивал през 2013 г. около 133 000 барела дневно, което прави страната 39-ия производител в света, показват данни на американската Служба за енергийна информация. През 2001 г. е бил достигнат пик в добива от 440 000 барела дневно.

„Йемен не е петролен производител от голямо значение, но географски и политически се намира в много важна част на Близкия изток", твърди Рик Спуунър от базираната в Сидни анализаторска компания CMC Markets.

Протокът Баб ел Мандеб, който се намира между Йемен, Джибути и Еритрея, е четвъртото по големина място в света по обем на доставките – 3,8 милиона барела петрол дневно са минавали оттам през 2013 г. Затварянето на това място ще попречи на танкерите от Персийския залив да минат до Суецкия канал и петролопровода SUMED и вместо това ще трябва да заобикалят Африка, което би увеличило времето за доставка и цената.

Суецкият канал и петролопроводът SUMED свързват египетските пристанища Аин Сухна на Червено море и Сиди Керир на Средиземно море. Корабите от Европа и Северна Африка не биха могли да поемат по най-краткия път към азиатските пазари, в случай че Баб ел Мандеб бъде затворен.

„Докато ситуацията в Йемен ескалира драматично, това представлява преди всичко заплаха за международното търговско корабоплаване и доставките на петрол", твърди живеещият в Дубай независим геополитически анализатор Теодор Карасик. „Съществува опасението, че колкото по-неуправляем става Йемен, толкова по-възможно е страната да се превърне в база за пиратите в Червено море".

Саудитска Арабия, Обединените Арабски Емирства, Бахрейн, Катар и Кувейт са ударили бунтовниците в отговор на молба от президента на Йемен Абдурабу Мансур Хади, съобщи междувременно официалната агенция Saudi Press Agency.

Саудитска Арабия бе зад решението на ОПЕК от ноември да не се намалява добивът от 30 млн. барела дневно – решение, което иранският министър на петрола Биджан Намдар Занганех нарече „различно от това, което искахме". Мярката на ОПЕК, както и пренасищането с американски доставки доведоха до това цените на бенчмарковия сорт брент да паднат до шестгодишно дъно, припомня Bloomberg.

Още видео материали гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
Прочее, тази сутрин по някаква телевизия ми се счу да намекват че, с това, от една страна /уж/ се целяло стабилизиране саудитския режим, от друга страна, че едновременно, се стимулира ИД...А аз си мисля, че залагат /поредната/ мина под същия режим на СА, която после да го разтресе и направи манипулируем, та да съучаства на чичо Сам в контрола на света въпреки своя интерес. Накратко, ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 0
Stefan--L
преди 8 години
Пак двойните стандарти на САЩ ! Янукович като го свалиха америка и ес казаха че е законно свален а тука правят коалиция с Саудитска арабия и бомбандират майданаджиите в Йемен ! Американският интерес навсякаде е различен който каже америка той е прав останалите само бомбандировки. Ако и в БЪлгария не им вървим по свирката и нас пак ще бомбандират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
АМи, СА специално си ги води, за да създаде видимост "извън Линията на Краля" за това, което отдавна и се ще да стане.Не знам, обаче, дали си дават сметка арабските приятели, колко е прозрачна тази връзка. Все пак, дели ги една тънка линия в пясъка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
Значи, вече си търсят повод да излязат от пикирането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 3
vankata89
преди 9 години
Майка му стара защо по - голямата част от петрола е в ръцете на гадни *** баси късмета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
hevito666
преди 9 години
....та колко щял да струва барела утре .....според *** лизатори ..???Поздрави !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още