IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от Персийския залив нанесоха въздушни удари в Йемен

Бунтовниците, които контролират северната част от страната, приближават към Аден

10:50 | 26.03.15 г. 3
<p>
	Министърът на отбраната на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман обсъжда с военни операцията в Йемен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Министърът на отбраната на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман обсъжда с военни операцията в Йемен. Снимка: Ройтерс

Саудитска Арабия и съюзниците й от Персийския залив започнаха военновъздушна операция в Йемен срещу бунтовническото движение „Хути”, съобщава Financial Times.

Бунтовниците, които контролират северната част от страната, приближават към Аден, където се намират и членовете на международно признатото правителство на Йемен, отбелязва изданието.

Адел ал-Джубейр, посланик на Саудитска Арабия в САЩ, коментира, че коалицията от 10 държави е започнала операцията в опит „да защити легитимното правителство на президента Абд Рабу Хади”.

Рияд се е консултирал с Вашингтон, преди да обяви операцията, но САЩ няма да се включат в нея, допълва посланикът на кралството.

Този ход определя възможността за конфронтация между сунитските и шиитските държави в региона. Заради ситуацията в Йемен цените на петрола се увеличиха в азиатската търговия, като в един момент сортът брент поскъпна с близо 6 на сто до почти 60 долара за барел.

Според различни информации Саудитска Арабия е придвижила тежко въоръжение към границата с Йемен.

Бунтовниците в страната, които подкрепят бившия президент Али Абдула Салех, превзеха в сряда военновъздушната база Ал Анад, която се намира на 60 км северно от Аден. По-късно в сряда избухнаха и сблъсъци в летището край града.

Хутите твърдят, че искат да спрат нарастващото влияние на бунтовниците от терористичната организация „Ал Кайда”, която набира сили в централните райони на Йемен. Анализаторите се опасяват, че бойците на „Ал Кайда” биха могли да разстроят сунитската отбрана и да задълбочат конфликта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
мхм още малко и швепс :)) мани го оня Гартман "специалиста" кво дрънка ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
ABBA
преди 9 години
Не мой, нали сайтот рече, че петрола ше е 15$ за варел!!! Даже за цистерна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
hagan
преди 9 години
супер конфликт близкия изток цената на петрола расте като се изчерпи потенциала се почва друг и русия и сащ доволни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още