IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карлос Слим си осигури мажоритарния дял в Telekom Austria

Чрез своята компания America Movil мексиканецът вече държи 51% от австрийския телеком

10:07 | 15.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Мексиканският мобилен оператор America Movil е увеличил влиянието си над австрийската телеком компания Telekom Austria и вече е мажоритарен собственик в нея. Мексиканският милиардер Карлос Слим държи вече чрез своя концерн 50,8% от акциите на частично държавния австрийски телеком. В рамките на оферта по поглъщане America Movil е придобила 23,47% от акциите, съобщиха от компанията в понеделник. За 103 987 115 акции са били платени 734,4 млн. евро, предава Ройтерс.

Слим вече притежаваше повече от 27,2% от акциите. През последните осем седмици той предлагаше на малките акционери на Telekom Austria по 7,15 евро за ценна книга, което представляваше премия от 10% спрямо текущата средна цена на акциите. Поради това много големи банки препоръчаха на своите клиенти да приемат предложението. Минимален праг за приемане не съществува. 



Делът на Слим обаче не може да надвишава 51%, а при актуалния курс на акциите на борсата от 7,172 евро за брой той има стойност от 1,61 милиарда евро. Слим и най-големият акционер досега, правителството на Австрия чрез индустриалния холдинг ÖIAG, постигнаха съгласие, че най-малко 24 на сто от акциите на телекома ще продължат да са свободно търгуеми на Виенската фондова борса. ÖIAG иска да задържи своето блокиращо малцинство от 25%.

Срокът на задължителната оферта изтече през миналия четвъртък. Едва в ранните часове на вторник Слим оповести новата акционерна структура. Все още обаче участието на мексиканеца не е окончателно определено. Законът за придобиванията предписва при такива задължителни оферти тримесечен гратисен период, в който оферта може да бъде приета при същите условия. Периодът приключва в средата на октомври.

Влиянието на Слим над Telekom Austria вече бе установено още в края на април при подписаното между него и ÖIAG синдикационно споразумение. Договорът гарантира на мексиканската телеком група едноличен контрол над Telekom Austria. В замяна ÖIAG получава правото на вето. Пактът е в сила от края на юни, след като всички органи дадоха зелена светлина.

America Movil иска да стане по-малко зависима от южноамериканския вътрешен пазар, където влизащ в сила по-строг регламент заплашва да подкопае печалбите ѝ. America Movil е най-големият мобилен оператор в Латинска Америка с над 272 млн. абонати на мобилни услуги в региона и около 70 млн. абонати на фиксираните линии, интернет и телевизионни услуги. Telekom Austria е представена в осем страни от Централна и Източна Европа. На своите „зрели пазари Австрия, България и Хърватия“ компанията предлага мобилни и стационарни услуги.

Мексиканците искат да ползват Telekom Austria като платформа за по-нататъшни придобивания в Източна Европа. В допълнение към австрийската група Слим участва и в холандската телеком компания KPN.

Telekom Austria стана публична компания преди почти 15 години. Рекламираната като "народна акция" компания отчете значителни загуби на курса още в първия ден за търговия на Виенската фондова борса – на 21 ноември 2000 година. Цената на акцията падна под емисионната стойност от 9 евро, загуби 11,11% и достигна цена от 8 евро. През 2006 г. и 2007 г. акцията отчиташе сериозни ръстове. Досегашният връх акцията постигна с цена от 21,35 евро, а най-ниската цена бе 4,55 евро, постигната през 2012 г. заради слухове за поглъщане, които бяха подхранвани от влизането на Слим в компанията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
И кво стана сега? Слим собственик на Мтел. Да се не надяваш :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още