IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карлос Слим - майсторът на финалните разпродажби

След успешното завладяване на мобилните пазари в Латинска Америка, сега той иска да стъпи здраво и в Европа

18:36 | 14.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Зад образа на земния семеен предприемач се крие един упорит стратег. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Зад образа на земния семеен предприемач се крие един упорит стратег. Снимка: Ройтерс

Един от най-богатите хора в света всъщност не харчи много пари. Въпреки че е милиардер, Карлос Слим предпочита сам да шофира колата си сред главоломния транспорт на родния си град Мексико Сити, живее в скромна къща със шест стаи близо до офиса си и дори няма компютър на бюрото си. Неговите страсти обаче са бейзболът, скулптурите на Роден и пурите от Куба.

Но зад образа на земния семеен предприемач се крие един упорит стратег, който в продължение на десетилетия поддържа високи цените на мексиканския телекомуникационен пазар и с постъпленията от многобройните си бизнеси по целия свят финансира своята експанзия. След успешното завладяване на мобилните пазари от Мексико до Огнената земя, сега той иска да стъпи здраво и в Европа. 

При това 74-годишният Слим показва завидна издръжливост. След като стартираният преди две години опит за придобиване на холандския телефонен оператор KPN се провали, сега Слим е напът да придобие бившия австрийски монополист Telekom Austria. Заедно с австрийския държавен холдинг ÖIAG именно Слим ще чертае съдбата на компанията в бъдеще. Двамата партньори заедно държат 55 на сто от дяловете. Споразумението бе подписано в края на април.

А Слим може да си позволи шопинг обиколката в Европа. В продължение на четири поредни години той бе начело на списъка на милиардерите на списание Forbes,  докато през тази година не бе изместен от основателя на Microsoft Бил Гейтс. Но и като втори по богатство човек в света, той не трябва да гладува - богатството му се оценява на 70 млрд. долара. За сравнение – на толкова се равнява пазарната капитализация на Deutsche Telekom.

Въпреки това Слим има репутацията на ловец на изгодини сделки. В пресата той вече е наричан "майстор на крайните разпродажби" и „Г-н Монополи" - не непременно ласкателен, но доста точен прякор. „Той никога не е плащал твърде много за каквото и да е", казва приятелят му Хектор Агулияр Камин, цитиран от DPA. 

Но все пак Слим не се е родил със златна лъжичка в устата. Той е роден през 1940 г. като пето от общо шест деца в семейството на ливански емигрант, и още като малък е помагал в търговското дружество на баща си, като там е открил любовта си към числата и балансите. По-късно Слим стартира кариерата си като брокер, но самата покупко-продажба на ценни книжа не го интересува - той иска да ръководи компанията.

След като през шейсетте и седемдесетте години Слим е санирал няколко фирми и по този начин е натрупал цяло състояние, преди 30 години той осъществява първата си голяма сделка. Мексико се срива заради спада на цените на петрола по това време, правителството национализира редица банки, поради което инвеститорите бягат от страната. Слим купува на изгодна цена редица компании, включително най-големите застрахователи в страната. За втори път той има късмет в началото на деветдесетте години, когато Мексико се разделя с много държавни предприятия, включително монополиста на телеком пазара Telmex. В продължение на години той е бил единствен доставчик, който предлага национални селищни, междуселищни и мобилни разговори и след приватизацията. Конкурентите не са имали голям шанс за развитие, а едва години по-късно правителството създава първия регулаторен орган.

Последиците са видими и днес - Telmex контролира все още 80% от мрежата на фиксираните услуги, а местният оператор на Слим Telcel държи пазарен дял от 70%. Това са стойности, за които други компании от бранша могат само да мечтаят. 

Повече за Карлос Слим и опитите му да навлезе на европейския пазар можете да научите от разговора между Делян Петришки от Bulgaria On Air и Бойчо Попов от Investor.bg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още