IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Telekom Austria oтписа 400 млн. евро заради Мтел

Австрийският оператор прибегна до хода поради увеличението на цената на капитала и по-ниските очаквания за икономиката на България

16:09 | 26.06.14 г.
Telekom Austria oтписа 400 млн. евро заради Мтел

Австрийският оператор Telekom Austria е отписал 400 млн. евро заради българското си подразделение – Мтел, вследствие на увеличението на цената на капитала и по-ниските очаквания за икономиката, съобщава Ройтерс.

В официално изявление, публикувано на своя уебсайт, телекомът посочи, че обезценката ще бъде отчетена през първата половина на 2014 г. По този начин дружеството вероятно ще отчете нетна загуба за цялата 2014 г.

Анкетираните от Thomson Reuters експерти прогнозираха Telekom Austria да постигне годишна нетна печалба в размер на близо 130 млн. евро.

Telekom Austria, която е собственост на America Movil, потвърди своята годишна прогноза за спад на приходите от около 3%, капиталови разходи от около 700 млн. евро и дивидент от 0,05 евро на акция.

Говорител на австрийското дружество заяви, че балансовата стойност на Мтел ще спадне до 680 млн. евро след обезценката.

По думите му отписването се дължи на комбинацията от слабата макроикономическа перспектива за България, където българският мобилен оператор губи клиенти, както и на нестабилността на цените на акциите на Telekom Austria, която доведе до по-висока цена на капитала.

От Telekom Austria посочиха, че преоценката на претеглената цена на капитала не е довела до нарушения в някои от другите пазари. Telekom Austria е активна в седем страни от Централна и Източна Европа, изключвайки Австрия.

По-рано през юни австрийският антимонополен орган даде зелена светлина за придобиването на Telekom Austria от мексиканския милиардер Карлос Слим. Властите заделиха доста време за проверката на сделката и удължиха срока с 14 дни до 10 юни. Органът трябваше да провери какви последици ще има едно придобиване на силно конкурентния австрийски мобилен пазар. Telekom Austria е най-големият оператор в страната и държи 42,6 на сто от пазара към края на 2013 г.

В началото на май пък стана ясно, че базираната в Холандия Carso Teleco, една от компаниите на Слим, е поискала от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разрешение да придобие контрол върху Telekom Austria, а чрез него и над Мтел. Молбата е подадена на 30 април, става ясно от съобщение на страницата на антимонополния орган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още