IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните пазари в очакване на изказването на Йелън пред Конгреса

Според анализатори има скептицизъм към способността на централните банки да се справят с пазарните сътресения

12:15 | 10.02.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Изнервеният валутен пазар се подготвя за допълнителна волатилност в сряда, когато председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън ще направи полугодишното си изказване за перспективите пред икономиката и политиката пред Конгреса, съобщава Financial Times.

Напоследък доларът е под сериозен натиск спрямо основните валути, водени от йената, еврото и швейцарския франк, докато пазарът на облигации прави оценка на допълнителните увеличения на разходите за заеми, определяни от централната банка.

Перспективите за увеличения на лихвените проценти от Фед намаляха на фона на смесените икономически резултати в САЩ, мрачните глобалните икономически перспективи, сътресенията на фондовите пазари и опасенията за загуби от кредити на задлъжнелия енергиен сектор.

Внимателно подбраните думи на Йелън може обаче да запазят надеждата за още увеличения жива, засилвайки колебанията на валутите предвид очакванията за допълнително облекчаване на политиката от централната банка на Япония и Европейската централна банка през следващите месеци.

Повечето наблюдатели смятат, че политиката на лихвените проценти на Фед ще бъде спъната от пазарната нестабилност. По-вероятно е изказването на Йелън само да ограничи долара, оставяйки резервната валута на света да се понижи още повече спрямо конкурентите си, включително йената.

Според Нийл Мелър, валутен стратег в BNY Mellon, пазарните сътресения толкова рано през годината и възможните им въздействия върху стратегията за нормализиране на лихвените проценти на Фед означава, че изказването има „целия потенциал да се превърне в ключов момент за 2016 г.“.

Но Кун Чоу, макроикономически и валутен стратег в Union Bancair Privee, казва, че хората са и „скептично настроени“ към способността на централните банки да „се справят с пазарните сътресения“, появили се от началото на годината.

„Опасенията на пазара в момента са, че предвид въведените икономически стимули на глобално ниво и вече ниските лихвени проценти, централните банкери не могат да направят много, за да решат сегашния микс от дефлационни рискове, слаби акции и слаб глобален износ“.

В ранната европейска търговия в сряда йената отбеляза ръст от 0,2% до 114,83 за долара, което е съвсем близо до 15-месечния максимум, достигнат във вторник, от 114,25 за долар.

Еврото обаче отчете спад от 0,1% до 1,1282 долара, макар да постига ръст от 4% спрямо американската валута през тази година.

По-силната йена кара гуверньора на централната банка на Япония Харухико Курода да обмисля предприемането да действия, макар че според трейдърите устен ангажимент на банката вероятно няма да раздвижи пазарите особено.

Лий Хардман от Bank of Tokyo-Mitsubishi казва, че отрицателните лихвени проценти са довели до неблагоприятния резултат от повишаване на краткосрочната волатилност на йената.

„Нежеланото засилване на йената и подновената слабост на японския фондов пазар увеличава рисковете от влошаване на икономическите перспективи на японската централната банка“, казва Хардман. „В резултат на това нараств и вероятността централната банка на Япония скоро отново да облекчи паричната политика“.

Марк Чандлър, глобален ръководител на валутната стратегия в Brown Brothers Harriman, казва, че йената се използва за валута за финансиране на креди трейд, като закупуване на акции.

Спекулантите се насочиха към купуване, тъй като очакват, че на инвеститорите ще им се наложи да купуват обратно валута и да отпуснат капиталовите си позиции, добавя той. Спекулативните инвеститори са с дълги позиции спрямо йената за пръв път от 2012 г., твърди Barclays.

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още