IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2017 г. еврорегламент може да забрани геоблокирането при онлайн пазаруване

Регулацията ще оздрави пазара и ще е от полза за потребителите, смята експерт

10:43 | 30.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Очаква се още през 2017 г. Европейската комисия да задейства регламент, който да забрани геоблокирането при онлайн пазаруването, коментира пред БНТ директорът на Европейския потребителски център в България Игнат Арсенов.

Припомняме, че в последните дни започна дебат около практиката онлайн търговци да блокират потребители от определени държави, което бе определено като дискриминация. Според експерти тази практика е масова, а прехвърлянето на потребителите към посредници оскъпява твърде много доставките в и от чужбина.

Игнат Арсенов коментира, че икономиката и конкуренцията губят от геоблокирането, а потребителите не пазаруват на най-добра цена. 

Той уточни, че дискриминацията на база националност и място е забранена. Въпреки това, когато хората се регистрират, търговците искат данни като имейл, адрес, данни от кредитната карта и така става ясно, къде се намират. Понякога по IP доставчикът разбира къде се намира потребителят и още в началото го прехвърля към друг сайт, разясни експертът.

Ако това се преодолее, пазарът ще се оздрави и потребителите ще могат да пазаруват онлайн, без цената на доставката да надхвърля цената на стоката, смята той. Сега без сериозна конкуренция търговците у нас се възползват от възможността да си определят по-високи надценки, стана ясно от думите му.

Намесата на ЕК се налага, за да бъде намерено решение, което да защити потребителите на общностно ниво. В момента 13-те новоприсъединили се държави към ЕС са най-засегнати от проблема, заяви Арсенов.

Ако регламентът влезе в сила, държавните контролни органи ще имат правомощия да проверяват дали сайтовете ползват геоблокиране, както и за това дали потребителите имат правото да върнат стоките в 14-дневен срок. Сайтовете с нелоялни практики ще бъдат спирани.

Когато един търговец засяга много държави в ЕС, се предвиждат възможности ЕК да координира проверката. През 2019 г. е планиран преглед за това как мерките са подействали. 

Интернет на нещата (Internet of Things) - какви са възможностите и предизвикателствата пред бизнеса? Как умните устройства могат да променят цели индустрии? Тези и други теми ще бъдат обсъдени в рамките на дискусията „Нови технологии: мисия успешен бизнес“  на Клуб Investor.bg на 8 юни в хотел Радисън. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още