IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Струват ли си още акциите на Alibaba?

Книжата на китайския гигант за първи път паднаха под нивото от IPO-то си

22:17 | 25.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Струват ли си още акциите на Alibaba?

По-малко от година от представянето си на борсата на Alibaba паднаха под първоначалното си ниво от 68 долара за брой. Но пък книжата на китайския технологичен гигант все още си струват, пише в свой коментар колумнистът на Ройтерс Робин Мак.

Тя посочва, че опасенията за случващото се в Поднебесната империя доведе и до лошо представяне на китайските компании на пазарните. През ноември цената на акциите на Alibaba беше 120 долара, а на 24 август сесията затвори при цена от 65,80 долара за брой.

Така пазарната цена на компанията вече е със 100 млрд. долара по-малка от пика й през миналата есен, посочва авторът. Alibaba обаче се представя много по-добре спрямо другите китайски конкуренти – Tencent или Baidu

Очакванията са до март 2016 година трансакциите през търговската й платформа да достигнат стойност от 502 млрд. долара.

Но освен опасения за състоянието на китайската икономика, Alibaba е засегната и от данните във финансовите отчети. През второто тримесечие приходите на компанията растат с най-бавния си темп за последните три години.

Ръководството на компанията се обърна днес със специално изявление към своите служители. Спадът на цената беше наречено „краткосрочно препятствие”, което не бива да ги разсейва от плановете за бъдещето на Alibaba.

Доминантното положение на компанията на електронния пазар в Китай изглежда безусловна. Дали обаче ще се върне еуфорията около цената на акциите – не е много вероятно, коментира още Мак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още