IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Сиркаров: Биткойн ще бъде в основата на бъдещата парична реформа

Фунциите на парите и структурата на паричните системи представя в две части водещият на Boom & Bust по Bloomberg TV Bulgaria

17:05 | 04.07.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Макар че биткойнът сам по себе си не представлява пари, това ще е в основата на бъдещата парична реформа. Тази теза застъпва в рамките на предназначената специално за младите хора, които искат да се развиват в областта на финансите, втора видеолекция от летния онлайн курс по повод 15 години Investor.bg Владимир Сиркаров, автор и водещ на Boom & Bust по Bloomberg TV Bulgaria.

„Биткойн печели все повече позиции като средство за размяна. Увеличава се разпръскването му географски. Виждаме подобряване на качеството му във функцията му като средство за съхраняване на стойността“, казва още Сиркаров.

Лекцията е в две части - „Най-важното за функциите на парите“ и „Паричните системи днес и утре“.

В първата част лекторът представя най-важните функции на парите през своята призма. Той проследява трите основни периода в произхода на парите – от бартерната икономика до стигането до избора на разменно средство.

„Паричната система, която опосредства и ценовата система, е в основата на разделението на труда, което пък е в основата на развитието и икономическия подем, който виждаме през годините“, казва Владимир Сиркаров.

Според него основните функции на парите са три, въпреки различните теории по темата. Може да приемем тезата на икономиста Мъри Ротбард, че водеща е функцията универсално разменно средство. От тази функция произчитат и последващите, които той разглежда по-подробно в лекцията.

Гледайте първата част от лекцията тук: 

„Качеството и количеството на парите е от фундаментално значение за развитието на всички процеси в реалната икономика.. Стабилните пари са условието да постигнем устойчив икономически растеж. Именно тук се крие голямата грешка, която наблюдаваме в момента - агресивната парична политика на централните банки – постигането на икономически растеж чрез монетарни стимули“, казва Владимир Сиркаров във втората част от своята видеолекция.

Как такава политика може да балонизира цели сектори, как централните банки разширяват ножицата между бедни и богати, какви проблеми можем да очакваме в дългосрочен план, има ли рецепта за справяне с тях, как Brexit ще се отрази на политиката на централните банки, трябва ли България да влезе в Еврозоната и отговори на още важни въпроси - вижте във втората част на лекцията:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
doc
преди 7 години
pozdravlenia za interesnata lekcia...zadaljitelno da se gleda ot hora koito prodaljavat da misliat che bitcoin e ponzi shema ili niakakva goliama pravitelstvena konspiracia
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
deant
преди 7 години
http://***.nytimes.com/2016/07/03/business/dealbook/bitcoin-china.html?_r=0---despite the talk of a borderless currency, a handful of Chinese companies have effectively assumed majority control of the Bitcoin network.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още