IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ ревизира прогнозата си за растежа през третото тримесечие до 0,7%

Централните банкери са гласували единодушно за запазването на текущия размер на лихвите и стимулите

16:39 | 18.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
АЦБ ревизира прогнозата си за растежа през третото тримесечие до 0,7%

Английската централна банка (АЦБ) ревизира прогнозата си за растежа на икономиката на Обединеното кралство, съобщава BBC.

От протокола от последното заседание на централните банкери през септември стана ясно, че очакваният растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) през третото тримесечие е в размер на 0,7% спрямо предходните очаквания от август за ръст от 0,5 на сто.

Протоколът oт срещата показа също, че банкерите са гласували единодушно за запазването на текущите размери на лихвените проценти и количествените улеснения през настоящия месец. Нито един от членовете на Комитета по парична политика (КПП) към АЦБ не е подкрепил разширяване на икономическите мерки за стимулиране.

Документът оповести също, че последните икономически данни и бизнес проучвания са представили "още доказателства", че растежът ще бъде по-позитивен.

"Не само че ще бъде по-силен от първоначалната оценка, растежът на икономиката в периода юли-септември вероятно ще продължи да укрепва още до края на годината", се посочва още в документа.

Двама от членовете на КПП към АЦБ, които преди това предлагаха разширяване на количествените улеснения с цел подпомагане на икономиката, сега са ревизирани своите виждания, се отбелязва още в протокола.

"В случай на неизпълнение на възстановяването призивът за по-нататъшни покупки на активи ще бъде по-силен. Въпреки това не смятаме, че допълнителен стимул е подходящ в момента", отбелязват банкерите.

Единодушното решение на КПП запази текущите нива на лихвените проценти при 0,5 на сто, като решението съвпадна с очакванията на пазарите.

Чрез новата си политика "Бъдещи насоки", която стартира през август, водената от Марк Карни банка се ангажира да поддържа ниските нива поне докато безработица не падне до 7 на сто при задържане на приемливи нива на инфлацията. Дългосрочната цел на банкерите е да запазят ниво на инфлация от около 2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още